ReintenInfra zet in op MONO rijden bij hun medewerkers

Lichtenvoorde

Telefoongebruik in het verkeer komt helaas nog te vaak voor, met alle gevolgen van dien. Herman Reinten, directeur bij ReintenInfra, is zich bewust van de rol die hij als werkgever speelt. Zijn mensen zijn dagelijks bezig met het aanleggen, reconstrueren en onderhouden van (snel)wegen. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Het MONO-zakelijk team kwam onlangs langs bij dochterbedrijven TWW, Negam en Dusseldorp om medewerkers handvatten te geven om MONO te rijden als ze aan het werk zijn.

MONO rijden betekent ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van de telefoon. Van alle gereden kilometers in Nederland bestaat ruim een derde uit zakelijk verkeer. Als medewerkers veel op de weg zitten voor hun werk, of in dit geval zelfs aan het werk zijn bij de weg, is het als werkgever een must om MONO rijden op de agenda te zetten en bespreekbaar te maken.

Veilig werken staat hoog in het vaandel

Reinten: “Veilig Verkeer Nederland polste een tijdje geleden of wij interesse hadden in een MONO workshop voor onze medewerkers. Aangezien veilig werken bij ons hoog in het vaandel staat, sprak deze workshop ons aan. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze organisatie zelf verantwoordelijkheid neemt als het gaat om veilig werken. Wij geven onze collega’s, bijvoorbeeld met behulp van deze MONO-workshop, handvatten om die verantwoordelijkheid ook te kunnen nemen.”

Met deze workshop besteden TWW, Negam en Dusseldorp voor de eerste keer aandacht aan MONO rijden. Reinten: “Ik besef dat we blijvend aandacht moeten besteden aan MONO rijden. Het is gedrag dat je niet in een keer verandert en nieuw gedrag aanleren kost nou eenmaal tijd.” Hij verwacht dat MONO rijden wordt opgenomen in het personeelshandboek. Reinten: “Op die manier borgen we dit onderwerp in onze bedrijven, maar brengen we het ook onder de aandacht bij nieuwe collega’s. Ik sta bekend om mijn motto: “de veiligheid van medewerkers gaat voor alles en veilig de weg op hoort daarbij”.

Wat zijn MONO-zakelijk workshops?

Jan Hommes van Veilig Verkeer Nederland: “Tijdens MONO-zakelijk workshops gaan deelnemers op laagdrempelige wijze met elkaar in gesprek over telefoongebruik in het verkeer. Met behulp van filmpjes, facts en pakkende vragen maken we medewerkers bewust van het belang van focus op de weg en het verkeer. Aan het einde van de workshop doen, degenen die dat willen, met het zetten van hun handtekening de belofte om MONO te rijden.”

“Bewustwording is de eerste stap”

Na afloop vertelt een aantal medewerkers wat ze van de workshop vonden. Ze vinden het positief dat er aandacht is voor dit onderwerp, maar geven aan dat ze het wel lastig vinden om hun telefoon helemaal niet te gebruiken als ze aan het werk zijn. Medewerker Siep: “Maar bewustwording is de eerste stap!”

Ook meedoen met jouw bedrijf? Kijk voor meer informatie op www.wijrijdenmono.nl of neem direct contact op met Jan Hommes, senior projectleider bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) via j.hommes@vvn.nl of via 06 212 873 82.

 

MONO

Wat speelt er in jouw buurt?