VVN-quiz gemeente Arnhem groot succes!

Arnhem

Dit voorjaar heeft Veilig Verkeer Nederland op basis van meldingen van inwoners uit Arnhem een verkeersquiz gemaakt. De quiz is in diverse bladen gepubliceerd. Verkeersquiz Arnhem (vvn.nl)

Op het meldpunt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft ingericht voor onveilige situaties, ook wel Participatiepunt genoemd, hebben inwoners van Arnhem gevaarlijke locaties gemeld.  Vrijwel altijd hebben deze meldingen te maken met te snel rijden.  Om inwoners van Arnhem te herinneren aan de snelheden die op verschillende wegen gelden, heeft VVN dit voorjaar de verkeersquiz gepubliceerd.

Meest gemaakte fouten                                                                                                                                                                          Projectleider Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland:” Opvallend aan de resultaten is dat slechts 34% van de deelnemers de snelheidslimiet op de Bosweg goed weet in te vullen. Ergens logisch want je krijgt op de Bosweg onbewust het gevoel buiten de bebouwde kom te rijden. Toch is hier uit oogpunt van veiligheid gewenst dat maximaal 30 km per uur wordt gereden. Wandelaars moeten op de Bosweg veilig kunnen oversteken en groepen scholieren over de smalle fietsstroken naar school zien te komen. Ook veel fouten bij de vraag over de snelheid op de Beethovenlaan. Blijkbaar weet maar 55% dat 30 km per uur hier de gewenste snelheid is. Toch een 30 km weg midden in een woonwijk met een speelvoorziening waar kinderen naar toe lopen. Het feit dat 20% de snelheidslimiet bij de Willemstunnel blijkbaar niet goed weet is toch wel zorgelijk. Dat het bij de Willemstunnel vaker fout gaat heeft dus niet alleen met bewustwording maar ook met basiskennis te maken. De kennis over de stopafstand bij een snelheid van 50 km is ook mager. Ongeveer de helft van de mensen heeft dit goed ingevuld. Je staat bij 50 km per uur pas na 26 meter stil. Dat is bij 30 km veel gunstiger. Dan sta je na 13 meter stil. De snelheid van auto’s heeft een aantoonbaar negatieve invloed op de verkeersveiligheid, vooral op de veiligheid van kwetsbare weggebruikers. De kans dat een voetganger overlijdt na een botsing met een auto is bij 50 km per uur ongeveer 40%, bij 30 km is de kans op overlijden afgenomen tot 5%.

Hieronder de resultaten van de goede en foute antwoorden.

 

 

% goed

Vraag 1

Je rijdt op de Beethovenlaan in Alteveer. Hoe hard mag je hier rijden?

55%

Vraag 2

Je rijdt met je auto 50 km per uur. Wat is de stopafstand?

53%

Vraag 3

Er staan busjes bij de Kentalis school aan de Cattepoelseweg om de kinderen op te halen. Wat is veilig gedrag?

95%

Vraag 4

Je rijdt met de rode auto op de Hommelstraat richting de kruising met de Sonsbeeksingel. Hoe zit het hier met snelheid en voorrang?

89%

Vraag 5

Je rijdt met de auto op de Bosweg langs park Klarenbeek. Hoe hard mag je hier rijden ?

34%

Vraag 6

Je nadert de verkeerslichten bij de oversteek voor fietsers en voetgangers op het Lange Water bij Presikhaaf. Wat is veilig gedrag?

97%

Vraag 7

Wat betekent het stopbord? Weg Achter het Bos.

88%

Vraag 8

Je rijdt vanaf de Doctor C. Lelyweg richting de rotonde Oude Zevenaarseweg naar de brug van Westervoort. Waar moet je hier het meeste op letten?

98%

Vraag 9

Je fietst de rotonde op en wilt linksaf de Thomas a Kempislaan in. De auto wil rechts af slaan. Wat is veilig gedrag?

89%

Vraag 10

Hoe hard mag rijden op de Singel en in de Willemstunnel?

80%

Vraag 11

Je rijdt met de auto vanaf de Apeldoornseweg de Sonsbeekweg op. Wat is veilig gedrag?

92%

Vraag 12

Hoeveel geregistreerde verkeersongevallen waren er in de gemeente Arnhem in 2018?

35%

Vraag 13

Hoeveel ernstige verkeersongelukken waren er in 2018 in de gemeente Arnhem?

72%

Vraag 14

Als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden. Wat kunnen we dan bereiken?

80%

Arnhem

Wat speelt er in jouw buurt?