Helmplicht vanaf 1 januari ook voor scooters en snorfietsers

Het dragen van een helm op scooters en andere snorfietsen met een blauw nummerbord wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht gesteld. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorige week bekend gemaakt. 

Helmplicht scooters

Voor wie geldt verplichting?

Deze verplichting geldt voor snorfietsen en scooters (met een blauw nummerbord) die maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden, waaronder ook deelscooteraanbieders als Felyx, Check en GO sharing. Naast een brom- of motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Op het niet dragen van de helm staat vanaf een boete van € 100,-. 

Snorfietser niet overal welkom op fietspad

Vanaf 1 januari 2023 mogen snorfietsers nog op fietspaden blijven rijden, maar op verschillende plekken in het land is al bepaald dat snorfietsers op de rijbaan moeten rijden. Zo moeten in Amsterdam en Utrecht snorfietsers bijvoorbeeld al de rijbaan op (daar geldt nu ook al een helmplicht). Met deze trend is het verplicht stellen van helmen een goede ontwikkeling volgens Veilig Verkeer Nederland. De gevolgen van een ongeval zijn op de weg zijn namelijk vaak groter dan op het fietspad. Ook is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.

 

Rijbaan snorfiets Amsterdam Utrecht
In Amsterdam en Utrecht zijn snorfietsers niet welkom op het fietspad

Niet alle helmen zijn goedgekeurd

Let wel op, want niet alle helmen zijn zomaar goedgekeurd voor het gebruik van een snorfiets. Goedkope varianten bieden niet de bescherming die er van verlangd wordt. Daarom is het vanaf 1 januari verplichtgesteld dat alleen goedgekeurde bromfietshelmen en goedgekeurde speed-pedelec-helmen gebruikt mogen worden. 

Goedgekeurde bromfietshelm
Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.

Speed-pedelec-helm
Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Fietshelm aangeraden

Het dragen van een fietshelm is in Nederland (nog) niet verplicht, maar wij raden het wel aan er een te dragen. Door een helm te dragen bescherm je jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten. Bekijk hier de voordelen van rijden met een fietshelm. Meedoen is makkelijk! 

Hulp nodig bij het uitzoeken van een (snor)fietshelm? Bekijk dan onze tips voor het aanschaffen van een veilige en goedgekeurde fietshelm.