Het verhaal achter de postzegel

In het VVN Magazine vertelt onze directeur Evert-Jan Hulshof over de verkeersveiligheid in Nederland: 'Uiteindelijk moeten we het als land samen doen.' Lees zijn column hieronder.

Veilig Verkeer Nederland Evert-Jan Hulshof Magazine

'Jaarlijks vallen er in ons kleine kikkerlandje ruim 600 verkeersdoden - in 2020 waren dit er 610 - en meer dan 21.000 ernstig verkeersgewonden. En ik denk dat iedereen zich wel een moment herinnert, waarbij het in het verkeer maar nét goed ging. Laat dit even tot je doordringen.

'De media rept dagelijks over dodelijke verkeersslachtoffers en verkeersgewonden. Helaas zijn deze publicaties vaak niet veel groter dan een postzegel. Terwijl er enorm leed achter schuilgaat. Familieleden en andere dierbaren van verkeerdoden hebben te dealen met onuitwisbare pijn. Mensen die een verkeersongeluk wél hebben overleefd, moeten vaak lange tijd revalideren. En dan te bedenken dat een zinloos appje, alcohol of weinig geduld, in veel gevallen de aanleiding is. Dit moeten we niet willen.

Veilig Verkeer Nederland heeft meegeschreven aan het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 dat is opgesteld door de Verkeersveiligheidscoalitie. In dit manifest pleiten we er richting de politiek voor, dat verkeersveiligheid een nationale prioriteit moet worden en welke aanpak nodig is. In het aanstaande regeerakkoord mag het thema verkeersveiligheid dan ook niet ontbreken en moet er voor de nodige investeringen nadrukkelijk aandacht zijn. Uit doorrekeningen blijkt dat er de komende 30 jaar nog zeker 12 miljard euro extra nodig is ten opzichte van de huidige budgetten. Aandacht vanuit de politiek en overheden die blijvend investeren, is dus cruciaal. De maatschappelijke kosten bedragen momenteel zo’n 17 miljard euro per jaar. Het goede nieuws: onderzoek toont aan dat elke euro die geïnvesteerd wordt, zich drie tot vier keer terugverdient.

De mobiliteit in ons land groeit door. Om de komende jaren een trendbreuk te realiseren in het aantal verkeersslachtoffers is wat ons betreft ‘samenwerking’ het sleutelwoord, want uiteindelijk moeten we het als land samen doen. Naast de inzet vanuit de politiek is het ontzettend belangrijk dat ook iedere weggebruiker een grotere bijdrage gaat leveren. Dit kan simpelweg door in het verkeer verstandige keuzes te maken. Meedoen is makkelijk.'

Deze column verscheen eerder in het voorjaarsnummer 2021 van het VVN Magazine