"Je doet nog op een nuttige manier mee aan de maatschappij"

Iedereen kan iets doen om het verkeer voor zichzelf en voor anderen een stukje veiliger te maken. Duizenden mensen in heel Nederland doen dat al. Een van die mensen is Reinder Reen. De voormalig rijschoolhouder zet zich al veertig jaar namens Veilig Verkeer Nederland in voor een veilig verkeer. Tijd om even stil te staan bij... Reinder.

VVN Magazine vrijwilliger interview Reinder Reen

Dit artikel verscheen eerder in het VVN Magazine.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Veilig Verkeer Nederland?

"Zo’n veertig jaar geleden werd ik gevraagd om lid te worden. Als rijschoolhouder ben je veel met veilig verkeer bezig, dus ik vond dat niet meer dan logisch. Later werd ik ook bestuurslid van de afdeling Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL), nu Eemsdelta."

Vertel! Hoe ziet een dag in het teken van verkeersveiligheid er voor jou uit?

"Eemsdelta is een actieve afdeling met jonge en gemotiveerde mensen, dus er gebeurt veel. Naast vergaderen over projecten die op de agenda staan, bied ik ook ondersteuning bij projecten. Bijvoorbeeld bij fietscontroles op braderieën of verkeerslessen op scholen. De afdeling bestaat dit jaar zestig jaar, binnenkort vieren we dat met een bijeenkomst."

Wat spreekt je zo aan?

"Je doet nog op een nuttige manier mee in de maatschappij. Thuiszitten is niks voor mij. Ik heb als voormalig rijschoolhouder veel kennis en die houd ik ook bij. Zo ga ik in april weer een bijscholing volgen voor verkeerswetgeving."

Welk moment is je het meest bijgebleven?

"Ik woon in een aardbevingsgebied waar veel gesloopt en gebouwd wordt en waar dus veel vrachtverkeer rijdt. Samen met VVN en Veilig op Weg (een initiatief van Transport en Logistiek Nederland in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, red.) hebben we scholen in de regio voorgelicht over de dode hoek. Als onderdeel van deze les namen de kinderen zelf in een vrachtauto plaats om te ervaren wat een chauffeur wel en niet ziet. In zijn geheel een mooi project! Verder heb ik voor VVN vaak meegewerkt aan fietscontroles op basisscholen. We controleren dan onder andere de verlichting, remmen en bel. Kortom: of de fiets veilig is. Ik ben tijdens deze controles best geschrokken van de staat van sommige fietsen. Er waren leerlingen die geen verlichting, geen bel en geen rem hadden. Hartstikke onveilig! Dat onderstreept weer hoe belangrijk het werk van VVN is.

Inmiddels heeft de afdeling Eemsdelta haar 60-jarig bestaan gevierd. Reinder Reen is daarbij door zijn afdeling onderscheiden voor zijn jarenlange inzet.