Maak je werk MONO

Ook voor wie zakelijk onderweg is, geldt: rijd MONO, dus zonder afleiding van je mobiele telefoon. Ongeveer de helft van de bedrijven heeft inmiddels afspraken gemaakt met werknemers over het smartphonegebruik in de auto. Dat aantal kan natuurlijk hoger! We delen hier zeven tips waarmee jij MONO op je werk kunt introduceren. Doe je mee?

Veilig Verkeer Nederland mono ongestoord onderweg werk

1. Begin een discussie

Het is handig om van tevoren te weten hoe je collega’s denken over appen en bellen in de auto. Een goede eerste stap is om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt dan meteen peilen hoe iedereen er tegenaan kijkt en wat hun wensen zijn.

2. Maak samen afspraken

Maak heldere afspraken over smartphone-gebruik in het verkeer. Waar je ook voor kiest: hoe duidelijker de afspraken, hoe minder afleiding in de auto.

3. Noteer reistijd in de agenda

Werkt je organisatie met een openbare agenda? Dan kun je hierin voortaan ook de reistijd vermelden. Iedereen weet dan precies wanneer iemand onderweg is en dus even niet gestoord kan worden.

4. Vertel het klanten en partners

Het is makkelijker om je aan de afspraken te houden, als mensen in de omgeving weten dat jij en je collega’s niet altijd en overal bereikbaar zijn. Vertel klanten en partners daarom over de gemaakte MONO-afspraken.

5. Draag het uit

Als je publiekelijk deelt dat jullie organisatie afspraken heeft gemaakt voor veilig smartphone-gebruik in de auto, dan is dat voor je collega’s een extra stimulans om daaraan vast te houden. Laat daarom zien dat jullie MONO rijden via bijvoorbeeld de website en intranet. Bovendien is dit positief voor het imago!

6. Stel telefoons in op MONO

Door zakelijke telefoons MONO in te stellen, wordt niemand onderweg afgeleid door binnenkomende berichten. Denk bijvoorbeeld aan een automatisch antwoord of zet ‘Niet storen tijdens autorijden’ aan (bij IOS/Apple). Voor Android is er de app In-Traffic Reply.

7. Geef het goede voorbeeld

Laat zien dat het management achter de MONO-afspraken staat, door altijd het goede voorbeeld te geven. Hierdoor blijft je boodschap geloofwaardig én het stimuleert medewerkers om zich er ook aan te houden.

Benieuwd naar meer tips en tools om jouw werk MONO te maken? Check MONOzakelijk.nl en draag bij aan de veiligheid van je collega’s in het verkeer!