Meelopen met het MONO-campagneteam in Zaanstad

Wist je dat afleiding bij 65% van de verkeersongevallen een rol speelt? Daarom besteden we hier veel aandacht aan, bijvoorbeeld met ons MONO-campagneteam. Hoe dat in zijn werk gaat? We lopen een dagje mee!

Meelopen met het MONO-campagneteam in Zaanstad

Het is gezellig druk in het winkelcentrum in Zaanstad en het MONO-campagneteam heeft er zin in! Het team bestaat vandaag uit Jeanne (23) en Jos (27). Terwijl ze de laatste voorbereidingen treffen vragen we hen waarom ze het zo leuk vinden campagneteamlid te zijn. Jeanne: “Ik vind het belangrijk mensen te laten zien dat autorijden en appen of bellen niet samengaan. Zelf heb ik mijn telefoon ook altijd op stil in mijn tas als ik rij, zodat ik onderweg niet word afgeleid.” Jos vult aan: “Het is leuk dat we dat in spelvorm kunnen overbrengen.”

De gevaren van afleiding

Met hun felgekleurde jacks trekt het team veel aandacht en veel voorbijgangers komen een praatje maken. Het doel van de dag? Mensen bewust maken van de gevaren van afleiding in het verkeer! Dat doen ze onder andere met een kennisquiz. “Uit de quiz komt bijvoorbeeld naar voren dat ook handsfree bellen niet zonder gevaren is: het ongevalsrisico is 3 keer hoger dan wanneer je niet belt in de auto,” vertelt Jeanne.

Ook kunnen voorbijgangers een ritje maken in de rijsimulator. Hiermee kunnen ze ervaren hoe lastig én gevaarlijk het lezen van een appje tijdens het rijden is. Jos: "Ik grap dan vaak met de deelnemer over hoe vaak hij of zij verongelukt zou zijn. Maar de boodschap is helder: doe het niet."

Wethouder Slegers Zaanstad campagneteam MONO simulator
Wethouder Gerard Slegers 'maakt een ritje' in de MONO-rijsimulator.

‘Niet storen’ instellen

De boodschap die Jeanne en Jos meegeven is om niet te bellen of appen als je onderweg bent. Dat gaat het makkelijkst door ‘niet storen’ in te stellen: je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje dat je niet bereikbaar bent als je in de auto zit.

"Voordat ik campagneteamlid werd wist ik niet dat er apps waren waarmee je automatisch een bericht kunt sturen dat je even niet kunt reageren omdat je aan het rijden bent. Super handig!"

Jos - Campagneteamlid bij Veilig Verkeer Nederland

MONO-sleutelhangers

Als iemand de quiz doet of een ritje maakt in de rijsimulator ontvangt hij of zij een felbegeerde MONO-sleutelhanger. Zelfs wethouder Gerard Slegers komt even langs om er eentje te scoren. Jeanne: “Iedereen kent de BOB-sleutelhanger wel. Mensen voegen hier maar wat graag de MONO-variant aan toe!” De campagneteamleden kijken terug op een succesvolle dag: “Veel mensen geven aan al MONO te rijden, goed om te horen!”

Ook helpen?

Smartphonegebruik tijdens het rijden of fietsen leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Wil jij bijdragen aan de verkeersveiligheid? Zet je telefoon op ‘niet storen’, meld je aan als campagneteamlid of promoot MONO rijden in jouw bedrijf!