Meer dan de helft van de fatbikes in Amsterdam zijn illegaal aangepast

De politie in Amsterdam heeft recent fatbikescontroles gedaan. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte fatbikes illegaal is aangepast. Daardoor kunnen ze een hogere snelheid bereiken dan de wettelijk toegestane 25 km/uur.

Fatbike

De recente bevindingen over illegaal aangepaste fatbikes in Amsterdam zijn zorgwekkend. Uit een controle van de politie blijkt dat meer dan de helft van de gecontroleerde fatbikes niet voldoet aan de wettelijke normen. Deze elektrische fietsen zijn illegaal aangepast om hogere snelheden te bereiken dan de toegestane 25 kilometer per uur. Dit brengt niet alleen de veiligheid van de bestuurders in gevaar, maar ook die van andere weggebruikers. 

Gevolgen illegaal aanpassen fatbike

Veilig Verkeer Nederland maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Fatbikes zijn populair vanwege de hoge snelheden en het feit dat je zonder helm en leeftijdsgrens hierop mag rijden. Het illegaal aanpassen van een fatbike zorgt ervoor dat de snelheid onvoorspelbaar wordt en de bestuurder minder controle heeft over het voertuig. Dit vergroot het risico op ongelukken, vooral in drukke stedelijke gebieden zoals Amsterdam. Bovendien zijn illegaal aangepaste fatbikes niet verzekerd voor ongevallen, wat kan leiden tot financiĆ«le problemen voor zowel de bestuurder als de slachtoffers van een eventuele aanrijding. Wij roepen daarom alle fatbike-eigenaren op om zich bewust te zijn van de risico's van het illegaal aanpassen van hun voertuig. De wettelijke snelheidslimieten zijn er niet alleen om de veiligheid te waarborgen, maar ook om een gelijke situatie op de weg te creĆ«ren voor alle weggebruikers. 

Handhaving op Fatbikes

De politie zal blijven controleren op illegaal aangepaste fatbikes en zal waar nodig optreden tegen overtredingen. Veilig Verkeer Nederland steunt dit en vraagt iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen in het veilig gebruik van fatbikes en andere gemotoriseerde voertuigen op de weg.