Mindful fietsen, dat doe je zo!

Het zal even wennen zijn, vanaf maandag 1 juli mag er niet meer geappt worden op de fiets. Erg? Absoluut niet! Maak van je dagelijkse lichamelijke inspanning, een moment van geestelijke ontspanning. Wees eens niet bereikbaar voor een ander, maar bereik vooral jezelf.

Martijn Hennink, Veilig Verkeer Nederland en Fleur Brunninkhuis, mindfulness coach

Rust, reflectie en bezinning

Dat er al fietsend niet meer geappt mag worden, vinden zowel Fleur Brunninkhuis, mindfulness coach, als Dave van Bogaert, senior projectleider van Veilig Verkeer Nederland, een goede zaak. We hebben weer twee handen vrij om ons stuur vast te houden en niets, hooguit een lekker muziekje, aan het hoofd.

Ligt de verveling dan niet op de loer? “Welnee”, zegt Fleur. “Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim blijkt dat één op de vier studenten burn-out klachten heeft. Kijken we naar de beroepsbevolking, dan heeft één op de zes daar last van. Dit hoge aantal komt onder andere doordat we continu afgeleid zijn door de vele prikkels die we dagelijks krijgen. Het is dus heel relevant om een momentje van rust, reflectie en bezinning te creëren. Het fietstochtje naar school, universiteit of werk is daar een uitgelezen moment voor.”

Mindful fietsen

Hoe werkt dat, mindful fietsen? Fleur: “Volg eens de beweging van je ademhaling. Hiermee geef je je lichaam een signaal dat je veilig bent en dat het zich mag ontspannen. Het gevoel van stress daalt hierdoor en je energielevel gaat juist omhoog. Wie dit structureel doet gaat ervaren dat het (dagelijkse) fietsritje het moment van de dag wordt waarop je even helemaal niets hoeft.” Fleur deelt haar tips over mindful fietsen op onze Facebookpagina.

Fiets MONO

Ook Dave van Bogaert ziet alleen maar voordelen in de nieuwe wet. “Wie al fietsend zijn telefoon - of welk ander elektronisch apparaat ook - vasthoudt, is niet 100 procent met zijn hoofd bij het verkeer. Wist je dat het lezen en schrijven van berichtjes tijdens verkeersdeelname het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot? Maak het jezelf dus gemakkelijk, haal de verleiding weg. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn.”

Conclusie: Mindful fietsen is niet alleen veilig, het kan ook leiden tot meer rust en ontspanning. Je wordt er zelfs energieker van. Geniet weer eens van je omgeving, voel de zon op je gezicht en maak een praatje bij het verkeerslicht. Je zult zien, even niet gestoord worden is echt zo erg nog niet…