Nieuw meetinstrument om lachgasgebruik in het verkeer effectief aan te pakken

Uit onderzoek vanuit TNO is naar voren gekomen dat het gebruik van lachgas een uur na inname aantoonbaar is. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de politie, die momenteel afhankelijk is van de ontdekking van cilinders, flessen of ballonnen met lachgas. Het doel is duidelijk: het gebruik van dit middel in het verkeer keihard aanpakken. 

Lachgas patronen

Nieuw meetinstrument

TNO heeft aangegeven een meetinstrument te willen ontwikkelen op basis van veelbelovende detectietechnieken. In hun laboratorium kunnen ze aantonen dat lachgas tot minstens een uur na inhalatie traceerbaar is in adem en bloed. Deze technische doorbraak opent de deur naar een doeltreffend meetinstrument voor opsporing en handhaving.

De gevaren van autorijden onder invloed van lachgas

Vanuit Teamalert dat onderzoek heeft gedaan naar lachgas in het verkeer onder jongeren, heeft één op de tien gebruikers aangegeven dit in een rijdende auto te doen. De politie stelt dat het gebruik van lachgas in het verkeer tot levensgevaarlijke situaties leidt. Minutenlang zit je in een roes, maar dit kan uren daarna nog steeds effect hebben op je reactievermogen. 

Het aantal dodelijke verkeersongevallen waarbij lachgas aanwezig was, is in 2023 gedaald van 31 naar 20. Maar aangezien lachgas vanaf 2023 strafbaar is, kan er sprake zijn van onderregistratie vertelt de politie.

Standpunt VVN

Wij vinden het belangrijk om aandacht te geven aan het gebruik van lachgas in het verkeer. Het leidt namelijk tot levensgevaarlijke situaties. Daarom geven wij twee tips waarmee je jezelf beschermt:

  • Geef van tevoren, wanneer iedereen nuchter is, duidelijk aan dat je niet in de auto stapt wanneer iemand lachgas heeft gebruikt.
  • Weiger in het ergste geval (wanneer je geen begrip krijgt) om in te stappen bij de bestuurder.