Nieuwe 'slimme camera's' in 2024 om appende bestuurders op te sporen

Afleiding door je smartphone tijdens het autorijden kan grote gevolgen hebben. Het Openbaar Ministerie heeft daarom meer slimme camera’s aangeschaft om automobilisten te betrappen op smartphonegebruik tijdens het autorijden. Slimme camera's registreren of bestuurders mobielvrij rijden. 

Slimme camera's

Smartphonegebruik, speelt steeds vaker een rol bij ongelukken. Handheld mobiele apparaten zijn daarom niet toegestaan. Tegenwoordig is een boete niet mals en maar liefst €380. Digitale handhaving biedt  een mooie uitkomst. Zo hoeven agenten hier niet meer voor worden ingezet. 

Slimme camera's

De foto's die deze camera's maken detecteren of iemand zijn smartphone gebruikt en worden automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Daar beslist een medewerker of de bestuurder daadwerkelijk in overtreding is. Het gezicht van de overtreder blijft buiten beeld. De foto is scherp genoeg om als bewijs aan te voeren, zodat het OM een boete kan opleggen aan de bestuurder. 

Meedoen is makkelijk 

Bespaar je zelf veel geld en berg je telefoon op zodat je niet in de verleiding komt. De risico’s zijn te groot voor jou en je medeweggebruikers. Lees meer tips over welke acties je kunt ondernemen om MONO te rijden. 

‘Met de camera's is de pakkans van overtreders meer dan 95 procent’  

Openbaar Ministerie