De scholen zijn weer begonnen.

Bergeijk

De scholen zijn weer begonnen!

Maandag 19 augustus gaan de scholen in de gemeente Bergeijk weer van start. Dit betekent dat duizenden kinderen dagelijks te voet of op de fiets naar school trekken. Het is een spannende tijd, niet alleen voor de kinderen, die nog vol zitten met de verhalen van de zomervakantie en de verwachtingen van het nieuwe schooljaar, maar ook voor alle verkeersdeelnemers. We vragen daarom iedereen om extra alert te zijn in het verkeer.

 

Een van de spandoeken die in elke kern hangt

Waarom extra opletten?

Jonge kinderen zijn vaak speels, impulsief en kunnen gevaar niet altijd goed inschatten. Hun reactietijd is bovendien langer dan die van volwassenen. Hoewel we als ouders en verzorgers ons best doen om hen voor te bereiden op de gevaren van het verkeer, blijft het een gedeelde verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kwetsbare groep te waarborgen. Helaas blijkt uit cijfers dat de eerste weken van het schooljaar extra risicovol zijn. Onderzoek toont aan dat er in deze periode maar liefst 30% meer ongevallen plaatsvinden met schoolgaande kinderen dan in de rest van het jaar.

 

Wat kun je doen?

Het is van levensbelang dat alle verkeersdeelnemers hun verantwoordelijkheid nemen. Hier zijn enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat onze kinderen veilig van en naar school kunnen:

  1. Pas je snelheid aan: Rijd langzamer in schoolzones of woonwijken waar veel kinderen op straat kunnen zijn. Een kleine aanpassing in snelheid kan een groot verschil maken in je reactietijd.
  2. Wees extra alert: Kinderen kunnen onverwacht oversteken of zich impulsief gedragen. Houd je ogen open en wees voorbereid op onverwachte situaties.
  3. Geef ruimte: Houd voldoende afstand tot fietsende of lopende kinderen. Ze kunnen nog onzeker zijn of slingeren op hun fiets.
  4. Wees geduldig en duidelijk: Jonge kinderen begrijpen verkeersregels nog niet volledig en kunnen moeite hebben met complexe verkeerssituaties. Wees geduldig en geef hen duidelijk de ruimte om over te steken of voorrang te verlenen.

 

Samen voor een veilig schooljaar

Laten we met z'n allen zorgen voor een veilige start van het schooljaar. Uw alertheid en voorzichtigheid kunnen het verschil maken. Namens de BVL-werkgroep van de basisscholen in Groot Bergeijk wensen we iedereen een veilig en voorspoedig schooljaar toe!

 

Extra maatregelen

Om de veiligheid te vergroten, zijn er in de gemeente Bergeijk op strategische plekken spandoeken opgehangen met de tekst “De scholen zijn weer begonnen”. Deze dienen als extra herinnering voor alle weggebruikers om extra voorzichtig te zijn.

 

Laten we samen onze kinderen een veilige route naar school geven!

 

Wenst u nadere informatie?

Wilt u reageren op dit artikel?

Mail ons: grootbergeijk@vvnregio.nl

 

Werkgroep VVN Groot Bergeijk & BVL-werkgroep basisscholen Groot Bergeijk

Wat speelt er in jouw buurt?