Praktisch verkeersexamen voor groep 7 in 2023

Donderdag 30 maart jl was de aftrap van het fietsexamen Groot Bergeijk.

30 maart 2023 fietsexamen Groot Bergeijk

Praktisch verkeersexamen voor groep 7 – 2023          

 

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is goede educatie en oefening belangrijk. Wie deelneemt aan het verkeer moet weten wat de verkeersregels zijn en ze ook toe kunnen passen. Dat is iets wat niet alleen vanuit school, maar ook vanuit ouders geleerd en gestimuleerd moet worden. Dus pak de fiets en ga eropuit.

 

Theoretisch & praktisch verkeersexamen

Elk voorjaar wordt in groep 7 het VVN praktisch Verkeersexamen afgenomen. Dit examen bestaat uit een theoretisch en een praktijkexamen. Het theoretisch examen maken de leerlingen op school. Daarbij wordt aan de hand van 25 vragen getoetst of zij weten hoe voetgangers, fietsers en passagiers dienen te acteren in het verkeer. Vervolgens stappen de leerlingen voor het praktijkexamen op de fiets en leggen zelfstandig een route af door het verkeer. Op die manier wordt getoetst op kinderen de kennis en verkeersregels die ze geleerd hebben ook in de praktijk kunnen toepassen én veilig gedrag kunnen vertonen in het echte verkeer. Het is dan ook een belangrijke mijlpaal op weg naar zelfstandige verkeersdeelname.

 

Zelfstandig fietsen in het verkeer

Want na groep 8 komt de middelbare school en dan gaat het merendeel van alle scholieren met de fiets naar school, zelfstandig! Daarbij worden vaak vele kilometers afgelegd en de routes zijn niet altijd even veilig. Wie van jongs af aan leert in het verkeer, weet wat belangrijk is en waar op te letten. Het aantal fietsdoden in Nederland (een kleine tweehonderd, een derde van alle verkeersdoden) wil maar niet dalen en is de laatste jaren zelfs licht gestegen. Vooral in de leeftijdsgroep 12- tot 14-jarigen. Daarom is de oefening en afname van het praktisch verkeersexamen zo belangrijk.

 

VVN is enorm trots op de prestatie en inzet die de leerlingen van de scholen uit Groot Bergeijk hebben geleverd bij het praktisch verkeersexamen. Een goede oefening voor de veiligheid van al deze kinderen die straks op weg gaan naar het voortgezet onderwijs.

Wat speelt er in jouw buurt?