2018 waren er meer ongelukken op snelwegen!

Gemert-Bakel

Het is de afgelopen jaren onveiliger geworden op de snelwegen, en daarbij speelt het afgenomen politietoezicht op de wegen mogelijk ook een rol. Dat bevestigt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na een bericht van NRC.

Meer ongelukken op snelwegen!

Er gebeuren veel meer ongelukken waarbij ook meer doden vallen. Het aantal ongevallen op autosnelwegen is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld; van 17.000 in 2014 naar ruim 38.000 in 2018. Van de 678 verkeersdoden van vorig jaar kwamen er 81 om bij ongelukken op snelwegen. In 2014 waren dat er nog 63. Een op de tien verkeersdoden valt op de snelweg. De belangrijkste oorzaken voor die stijging zijn te hard rijden en afleiding, vooral door smartphones. Ook is het verkeer op de snelwegen toegenomen. Mogelijk speelt ook mee dat de politie minder toezicht houdt op het gedrag van automobilisten.

SWOV-directeur Peter van der Knaap spreekt in NRC van een zorgwekkende ontwikkeling. "Handhaving op snelwegen is absoluut noodzakelijk, maar heeft jarenlang geen prioriteit gehad", zegt Van der Knaap. "Als je de snelwegen veiliger wilt maken, zullen het aantal controles en het niveau van toezicht echt omhoog moeten."

Het SWOV-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap en wordt vandaag gepubliceerd.