Wennen voor iedereen
Een nieuw schooljaar betekent wennen voor iedereen. Voor een deel van de kinderen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleidingen. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hen nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ werkt Veilig Verkeer Nederland samen met gemeenten, scholen, vrijwilligers en het bedrijfsleven aan het terugdringen van het aantal verkeersongevallen onder fietsende scholieren.
Kinderen verdienen een veilige rit naar school. Daar kan niemand het mee oneens zijn. School is voor kinderen de plek waar zij zich veilig voelen. De weg ernaartoe moet dat ook zijn.
Denk aan je maximumsnelheid
De meeste scholen liggen in een wijk waar een maximumsnelheid van 30 of 50 km/u van kracht is. Veel van de ongelukken die gebeuren zijn te wijten aan een te hoge snelheid in combinatie met onoplettendheid. We ergeren ons allemaal groen en geel aan het te hard rijden in wijken en buurten en met het project ‘Denk aan max ©’ proberen we hier in Helmond iets aan te doen. Sluit bijvoorbeeld de max-deal waarbij u afspreekt zich voortaan te houden aan de geldende maximumsnelheid. Alleen al door dit te doen lever je een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid van onze kinderen.
Wist u trouwens dat de kans op overlijden voor een voetganger of fietser bij een aanrijding bij 30 km/u 10% en bij 50 km/u inmiddels al gestegen is naar 85%.
Tips
VVN afdeling Helmond vraagt ouders en andere verkeersdeelnemers een steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid en komt met de volgende tips.
· Berg je telefoon buiten bereik op zodat je niet in de verleiding komt een bericht te checken of een telefoontje op te nemen.
· Breng je kind vaker te voet of op de fiets naar school.
· Gaat een kind voor het eerst naar de brugklas? Oefen dan van tevoren samen de nieuwe route en bespreek de gevaarlijke punten die je tegenkomt.
· Als automobilist kan je extra rekening houden met schoolgaande jeugd door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder snel en gehaast te rijden.
· Sluit de max-deal op www.denkaanmax.nl
Stijging aantal verkeersongevallen
Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe. Uit recente cijfers van het CBS (Statline, CBS, 2018) blijkt dat in 2017, ondanks een lichte daling in het totaal aan verkeersdoden, voor het eerst het aantal fietsdoden hoger is dan het aantal autododen (206 fietsdoden ten opzichte van 201 autododen). Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden over de afgelopen tien jaar een stijgende trend laat zien en met gemiddeld 1,9% per jaar toenam. Een deel daarvan betreft schoolgaande kinderen.