Donkere dagen

Kaatsheuvel

De klok is weer een uur terug gezet en dat betekent dat het weer vroeg donker wordt. Een van de gevolgen hiervan is dat je als weggebruiker (of je nu in de auto, op de brommer of de fiets zit) minder zichtbaar bent. De zichtbaarheid van jezelf kan je vergroten door de verlichting tijdig aan te zetten. Helaas beseffen veel fietsers nog niet dat fietsverlichting essentieel is om goed gezien te worden.

 

 

Licht aan

Uit onderzoek is gebleken dat 34% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft. Toch geeft ook 95% van de fietsers aan dat ze het gevaarlijk vinden om zonder verlichting in het donker te fietsen. Het is belangrijk om je verlichting aan te zetten in het donker of bij slecht zicht. Niet alleen zie je dan zelf beter wat er voor je op de weg gebeurt, je valt ook veel beter op voor andere weggebruikers.

Je moet verlichting voeren in het donker en bij slecht zicht. Het gebruik van losse lampjes is toegestaan. Je kunt een boete krijgen als je fietsverlichting niet in orde is. Lees meer over het gebruik en de wettelijke regels van fietsverlichting.

De komende periode zal VVN Loon op Zand op diverse scholen de fietsverlichting van de leerlingen controleren. Zelf kunt u natuurlijk ook in actie komen. Hiervoor kunt u de de handleiding voor het VVN Actiepakket Fietsverlichting downloaden.

Doet u ook mee? Samen houden we het verkeer zichtbaar en veilig!

Verlichting