Wist je dat? VVN Nuenen informeert.

Hoe snel kun je eigenlijk remmen? Scheelt het echt veel of je 70 of 100 kilometer per uur rijdt? Om daar achter te komen doen we een rekensommetje.

Stel je rijdt in de blauwe auto van het plaatje met 70 kilometer per uur op een weg met twee rijstroken. De rode auto haalt je in met 100 km/uur. Net op het moment dat je naast elkaar rijdt zie je allebei een boom dwars over de weg vallen. Je gaat allebei vol in de remmen. Stel nu dat je met je 70 km/uur precies voor de boom kunt stoppen, je staat er met je voorbumper nog net niet tegenaan. De rode auto die 100 reed, knalt op de boom, maar met welke snelheid? Maak voor jezelf een schatting en lees dan verder.

Het blijkt dat die rode auto met 70 km/u op de boom rijdt, even hard als jij reed toen je begon te remmen! Dit is waarschijnlijk meer dan je had ingeschat, het is een stevige knal met grote kans op letsel. Dat grote verschil komt doordat je bij hoge snelheid veel minder kilometers per uur kwijtraakt bij voluit remmen dan bij lage snelheid. De remweg is daardoor veel langer: bij 100 rijd je 1,4 keer zo hard als bij 70 maar de remweg is 1,4 x 1,4 = 2 keer zo groot. Over de eerste helft van de remweg gaat de rode auto van 100 naar 70 en over de tweede helft van 70 naar stilstand. Tenminste als die boom er niet zou zijn…

En we hebben nog geen rekening gehouden met een seconde reactietijd waarin die ander 28 meter rijdt en jij 19 meter, dus hij is 9 meter dichter bij de boom als jullie allebei vol op de rem staan. Harder rijden is gemakkelijk, harder remmen kan niet.

Wist je dat? VVN Nuenen informeert.

Wat speelt er in jouw buurt?