Fietsers in het najaar vaker slachtoffer in het verkeer

Overal in ons land zijn vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland dezer dagen in touw om fietsers te attenderen op de noodzaak zorg te dragen voor een duidelijk zichtbare fietsverlichting. Goede zichtbaarheid is van het allergrootste belang! Vooral in het jaargetijde waarin de dagen steeds korter worden loopt het ongevallencijfer fors op. Het zijn vooral fietsers en voetgangers die dan vaker slachtoffer worden van een tragisch verkeersongeval. In het kader van de landelijke fietsverlichtingscampagne reiken vrijwilligers van VVN noodverlichtingslampjes uit aan fietsers die onverlicht in het donker op weg zijn gegaan.

Piet helpt fietser aan goede verlichting

Gratis noodlampjes

Nu al fietsen veel kinderen naar school nog voordat de zon is opgekomen. Niet zonder risico en ook voor vrijwilligers van de Helderse VVN-afdeling een extra reden om hen tijdens de vroege ochtendspits op de gevaren van een onverlichte fiets te wijzen. Afgelopen dinsdag en woensdag deden zij dit in Julianadorp en Den Helder op plekken waar dagelijks veel fietsverkeer langskomt. Donderdagochtend zullen zij rond het NS station in het centrum, deze actie voortzetten. Vanaf de tweede week in december zal de politie fietsverlichtingscontroles uitvoeren. Fietsers die dan nog zonder licht in het donker op de openbare weg worden aangetroffen, zullen dan vrijwel zeker op de bon worden geslingerd.

Team Jongerenwerk

Ook het Team Jongerenwerk zal zich donderdagmiddag, nadat de schemering reeds is ingevallen, slagvaardig inzetten en actief aan de campagne deelnemen. Op geheel eigen wijze zal het team ter hoogte van Quelderduijn in de Schooten fietsers op het belang van een goede zichtbaarheid wijzen en hen ook hier gratis noodlampjes verstrekken. Het is o zo belangrijk dat we de handen ineen slaan om de jeugd, maar ook hun ouders te doordringen van de gevaren die je in het donker bedreigen doordat medeweggebruikers je niet of te laat opmerken. Veilig Verkeer Nederland adviseert fietsers, maar ook voetgangers bovendien om in het donker vooral lichte, of nog liever, reflecterende kleding te dragen.  

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Koos van Beveren, telefonisch bereikbaar onder nummer 06-33326713, of 0223-643800.

Wat speelt er in jouw buurt?