Fietsers in november en december vaker slachtoffer in het verkeer

Overal in ons land zijn vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland in touw om fietsers te attenderen op de noodzaak van een deugdelijke fietsverlichting. Een goede zichtbaarheid kan van levensbelang zijn. Vooral tijdens de donkere dagen in november en december loopt het ongevallencijfer in ons land fors op. Het zijn vooral fietsers en voetgangers die dan vaker slachtoffer worden van een verkeersongeval. In het kader van de landelijke fietsverlichtingscampagne reiken vrijwilligers van VVN in deze periode tevens noodverlichtingslampjes uit aan fietsers die onverlicht in het donker op pad zijn gegaan.

Ton bevestigt reserve verlichting

Gratis noodlampjes

Nu al fietsen veel kinderen naar school nog voordat de zon is opgekomen. Niet zonder gevaar en ook voor vrijwilligers van VVN-afdeling Den Helder een extra stimulans om tijdens de vroege ochtendspits gratis noodlampjes te verstrekken. Afgelopen week deden zij dit op verschillende plekken in Julianadorp en Den Helder waar dagelijks veel fietsverkeer langskomt. Ook de komende week zullen zij deze actie voortzetten. Vanaf de tweede week in december zal de politie fietsverlichtingscontroles uitvoeren. Fietsers die dan nog zonder verlichting in het donker op de openbare weg worden gesignaleerd, zullen een bekeuring zeker niet ontlopen.

Reflectiemateriaal

Het is nog steeds treurig gesteld met de zichtbaarheid van heel veel verkeersdeelnemers en zorgelijk dat de gevaren van het rijden zonder deugdelijke fietsverlichting door de fietsers zelf, maar ook door de ouders van veel fietsende kinderen, nog steeds wordt veronachtzaamd. Het is belangrijk dat hiervoor extra aandacht is. De eigen kwetsbaarheid en gevaren waaraan men in het verkeer blootstaat worden heel vaak onderschat. Fietsers en voetgangers zouden hun zichtbaarheid nog kunnen vergroten door te zorgen voor reflecterende kleding. Fietsers zouden daarenboven extra reflectiemateriaal aan de voor- achter en zijkant van de fiets kunnen aanbrengen. Voor slechts enkele euro’s kan men in elke fietswinkel de benodigde materialen aanschaffen.

ton regelt het wel.
ton goed bezig

Wat speelt er in jouw buurt?