Praktisch Verkeersexamen

Gooise Meren, Bussum

Het VVN Verkeersexamen is meer dan acht decennia lang een bekend fenomeen. Dit examen bestaat uit twee delen: het theoretisch en het praktisch verkeersexamen.

verkeersexamen fiets praktisch leerling

Praktisch Verkeersexamen Bussum

In de gemeente Gooise Meren wordt in 2021 het praktisch Verkeersexamen door VVN georganiseerd in Bussum op maandag 7 en woensdag 9 juni. Hierbij houden wij uiteraard rekening met de maatregelen rondom het Coronavirus. Alle scholen uit Bussum zijn hiervoor benaderd. Voor de leerlingen (en hun ouders) zijn diverse documenten opgesteld. Hierbij een plattegrond, een routebeschrijving en een fotopresentatie. De documenten zijn onderaan deze pagina als bijlage toegevoegd. Aan de hand van deze informatie kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op het praktisch Verkeersexamen in Bussum.

Theoretisch Verkeersexamen

Het examen is gratis dankzij een opdracht van de gemeente Gooise Meren. Voor meer informatie over dit schriftelijke verkeersexamen verwijzen wij naar de landelijke pagina.

Praktisch Verkeersexamen

Juist het Praktisch Verkeersexamen is van belang: hét moment voor kinderen om het geleerde in praktijk te brengen. Op een veilige, goedgekeurde fiets. Duizenden vrijwilligers zetten zich jaarlijks in om het examen te organiseren en fietsen te controleren. In de gemeente Gooise Meren wordt het Praktisch Verkeersexamen per kern georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Wil je weten wanneer het verkeersexamen in jouw gemeente plaatsvindt? Neem dan contact met ons op.

Wil je het examen juist organiseren? Via Regionaal Steunpunt West is het mogelijk om materialen te bestellen en advies te krijgen over de organisatie. Regelmatig organiseren wij workshops over de organisatie van het Praktisch Verkeersexamen.
Meteen aan de slag? Op de landelijke VVN-website vind je de handleiding voor de organisatie van het examen.

Een paar belangrijke uitgangspunten:

  • de route komt overeen met de werkelijkheid;
  • alleen op een veilige fiets mag er worden deelgenomen;
  • de omgeving is bekend (liefst de eigen buurt);
  • kinderen krijgen vooraf de gelegenheid om te oefenen.
  • oefenen, oefenen, oefenen…

Voor het oefenen van het schriftelijk examen kunnen leerlingen terecht op de website https://examen.vvn.nl. Hier kan geoefend worden met examens van voorgaande jaren. Nog belangrijker dan oefenen met de theorie, is oefenen in de praktijk. Het uiteindelijke doel is tenslotte dat kinderen de verkeersregels goed kunnen toepassen en een goed inzicht ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks met je kinderen te oefenen in het verkeer. Lopend of fietsend leren kinderen het meest. En natuurlijk geldt voor ouders: geef het goede voorbeeld! Veel ouders oefenen de examenroute met hun kinderen. Zo leren kinderen de route kennen en kunnen ouders lastige situaties met ze bespreken.

Downloads

De route op de kaart
De route in tekst
De route in foto's

Wat speelt er in jouw buurt?