Oproep van motorrijders: check je spiegels voor het sproeien

Motorplatform MotorNL roept automobilisten op om voor het ruitensproeien even in de achteruitkijkspiegels te kijken. Zo kunnen gevaarlijke en onprettige situaties voorkomen worden.

Oproep van motorrijders: check je spiegels voor het sproeien

Onderzoek onder motorrijders

De oproep komt voort uit de resultaten van hun onderzoek naar verkeersergernissen onder motorrijders, dat het platform vanaf nu jaarlijks monitort. Veel van de gemelde situaties zijn bekend voor diverse types weggebruikers. Denk aan bumperkleven en afleiding in het verkeer. Maar het onderzoek leverde ook motorrijder-specifieke inzichten op.

Top 4 onderwerpen

Zo noemden veel deelnemers dat het vervelend is als er afval uit autoramen wordt gegooid. Verder kwam regelmatig naar voren dat sommige automobilisten de filegedragscode niet lijken te kennen. Deelnemers kijken ook kritisch naar hun collega-motorrijders, waarbij vooral te hard geluid werd aangestipt. Maar volgens MotorNL is het meest opvallend dat zo'n 10% van de deelnemers aangeeft last te hebben van automobilisten die vlak voor hen de voorruit sproeien.

Spiegels en sproeiers checken

De ruitenwisservloeistof kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een schrikreactie, slecht zicht of handvatten en voetsteunen die glad worden bijvoorbeeld. Mogelijk ontstaat de overlast vooral als de sproeiers niet goed afgesteld staan. Een goed idee om dit te laten nakijken bij het volgende onderhoud dus!

Foto: Ginopress / GinoPress B.V. / ANP

'In het verkeer werk je continu samen met andere weggebruikers, waaronder motorrijders. Als automobilist pak je je verantwoordelijkheid door voor het sproeien te checken of je niemand hindert. Meedoen is makkelijk!'

Rob Stomphorst - Woordvoerder bij Veilig Verkeer Nederland