RIJTEST 65+ in Hengelo wordt afgelast vanwege Corona

Hengelo OV

De rijtest voor 65+-ers, ook wel bekend onder de naam BROEM, wordt dit jaar vanwege het Coronavirus afgelast.

Het afschermen van de instructeur en de deelnemer in de auto is lastig, omdat het zo’n kleine ruimte is.

RIJTEST 65+ afgelast vanwege Corona

De rijtest voor 65+-ers, ook wel bekend onder de naam BROEM, wordt dit jaar vanwege het Coronavirus afgelast. Al vele jaren werken de gemeente Hengelo en Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Hengelo, hier samen. De VVN-afdeling vindt het belangrijk om de veiligheid van de deelnemers bij dit project te kunnen waarborgen, vooral omdat het een kwetsbare groep betreft. Bij dit project kan o.a. de 1,5 meter-maatregel niet worden gewaarborgd.

Normaal zouden de uitnodigingen van de gemeente begin oktober 2020 op de mat vallen bij deelnemers, maar dit jaar niet. De maatregelen vanwege het Coronavirus zijn de reden dat het project niet door kan gaan. Het annuleren van het project valt zwaar bij VVN, maar de afdeling hoopt in 2021 dit project weer op te kunnen pakken als de (corona-)omstandigheden dat toelaten.

Het project

BROEM is opgericht om de rijvaardigheid van ouderen te verbeteren. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij senioren met een rijbewijs op eigen vaardigheden van verkeersveiligheid worden getoetst. Daarbij worden ogen, oren en reactievermogen getest en rijdt een instructeur een rondje met de deelnemer. Erna geeft de instructeur een kleine evaluatie en wijst hij eventueel op ingeslopen foutjes en slordigheden. Deelnemers zijn telkens enthousiast over het project. Volgens VVN- voorzitter Hans van Dam is het van groot belang. “Er wordt aan oudere automobilisten een spiegel voorgehouden waardoor de veiligheid wordt vergroot.”

Moeilijke beslissing

Ouderen zijn een risicogroep en de organisatie wil deze groep niet blootstellen aan het gevaar van besmetting. Daarnaast is het afschermen van de instructeur en de deelnemer lastig, vooral omdat de auto een kleine ruimte betreft. Ook de bijeenkomsten zijn lastig te organiseren.

VVN Hengelo en de gemeente hebben in goed overleg het besluit genomen om BROEM 2020 af te gelasten.

Wat speelt er in jouw buurt?