Rij Drugsvrij: 5 feiten over drugs in het verkeer

Rijden onder invloed van drugs is echt niet oké. Wacht daarom totdat je weer mag rijden. Of regel een nuchtere bestuurder of alternatief vervoer. Deze belangrijke boodschap verspreidt jongerenorganisatie TeamAlert met de jaarlijkse campagne ‘Rij Drugsvrij’.

Rij Drugsvrij: 5 feitjes over drugs in het verkeer

Daar sluiten wij ons natuurlijk volledig bij aan. We doken in de cijfers achter drugsgebruik in het verkeer en delen 5 feiten. Allemaal redenen op drugsvrij te rijden.

1. Drugs beïnvloeden je rijgedrag

En natuurlijk niet in positieve zin. Zo leiden downers als cannabis en GHB tot een tragere reactie en een slechtere concentratie. Gebruik je paddo's of andere trippers, dan zie je dingen anders dan dat ze zijn. Bij peppers (xtc, speed, cocaïne) overschat je jezelf, waardoor je meer risico's neemt. Hierdoor kun je je rijtaak niet goed uitvoeren.

2. Rijden onder invloed van drugs vergroot de kans op een ongeluk

Drugsgebruik speelt een rol bij ongeveer 10% van de ernstige verkeersongevallen. Als je drugs gebruikt in het verkeer neemt de kans op een ongeluk altijd toe. Hoe goed je ook kunt rijden. Gebruik je een combinatie van drugs, of drugs én alcohol, dan is de kans op een ongeval tot 200 keer hoger.

3. Een nachtje wachten met rijden is niet altijd genoeg

Hoe lang je precies moet wachten met rijden na drugsgebruik is lastig te zeggen. Dit is afhankelijk van factoren als lichaamsgewicht en de mate van gebruik. Het varieert van een paar uur tot enkele dagen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en stap niet achter het stuur als je drugs hebt gebruikt.

4. Rijden onder invloed van drugs is strafbaar

Ben je onder invloed van drugs dan is het besturen van een voertuig niet toegestaan. Je bent strafbaar als je de wettelijke limieten overschrijdt. En wist je dat het gebruiken van een combinatie van drugs, of een combinatie van drugs en alcohol, volledig verboden is in het verkeer? 

5. De straffen zijn niet mals

Overschrijd je de wettelijke limiet, riskeer je een boete van maximaal €21.750, het verliezen van je rijbewijs of een gevangenisstraf. Maar los van de straffen breng je jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Gewoon niet doen dus.

Meedoen is makkelijk

Drugsvrij rijden is heel makkelijk. Regel vooraf een nuchtere bestuurder of vervangend vervoer. Bijvoorbeeld een taxi of het openbaar vervoer. Niet gelukt? Wacht dan totdat je weer mag rijden. Op RijDrugsvrij.nl vind je alle informatie om veilig thuis te komen.

'Drugsgebruik in het verkeer is een no go. Het is goed dat TeamAlert hier aandacht aan besteedt met deze jaarlijkse campagne gericht op de risicogroep jongeren. Door het neerzetten van een sociale norm gericht op nuchter rijden of het regelen van alternatief vervoer laat de jongerenorganisatie zien hoe je veilig onderweg gaat. Meedoen is makkelijk!'

Rob Stomphorst - Woordvoerder bij Veilig Verkeer Nederland