Samen oefenen helpt - voorkom veelgemaakte fouten tijdens het VVN Verkeersexamen

Publicatiedatum:

Binnenkort komt het VVN Verkeersexamen er weer aan. Een hoogtepunt van het schooljaar, zeker wanneer ieder kind aan het einde van de dag vol trots kan zeggen dat het is geslaagd. Door de leerlingen goed voor te bereiden, is dit zeker haalbaar. Wij zetten de 10 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje en geven tips om op die onderdelen extra te oefenen.

Meisje doet VVN praktisch Verkeersexamen

Al meer dan 85 jaar organiseert Veilig Verkeer Nederland het Nationaal VVN Verkeersexamen. Door alle kennis, ervaring en de eerder afgenomen verkeersexamens, weten we welke situaties kinderen lastig vinden en waar ze vaak de fout ingaan. Dat is fijn om te weten. Zo kunnen ouders en leerkrachten de komende tijd extra op deze thema’s oefenen. Immers, oefening baart kunst, ook op de weg.

De Verkeersexamen-oefensite

Oefenen voor het VVN Verkeersexamen doe je op de oefensite. En dat kan thuis én op school. Test je verkeerskennis, doe de verkeersexamenquiz of maak een oefenexamen. Zo ga je goed voorbereid naar het examen!

Direct naar de oefensite

VVN theoretisch Verkeersexamen

In het examen van 2020 bleek dat kinderen de meeste fouten tijdens het VVN theoretische Verkeersexamen maken bij vragen over:

  1. Verschil tussen bestuurder en voetganger
  2. Verkeersbordenkennis
  3. Omgaan met grote voertuigen
  4. Voorrangs- / voorgaansituatie 
  5. Veilige plekken om te spelen

1. Verschil tussen bestuurder en voetganger

Je hebt veel bestuurders in het verkeer, maar wanneer ben je eigenlijk een bestuurder? Ben je bijvoorbeeld een bestuurder als je op je skelter zit of op je paard? En wat nou als je niet op, maar naast je paard loopt? Je bent op de stoep aan het skeeleren. Ben je dan een bestuurder? Belangrijke zaken want het heeft allemaal effect op voorrang/voorgaansituaties, voorrangsafspraken en voorrangsborden. Best ingewikkeld en een onderwerp waar kinderen vaak de fout mee ingaan. Kinderen kunnen hun kennis hierover verbreden en testen op de oefensite

2. Verkeersbordenkennis

Tijdens het verkeersexamen worden er vragen gesteld over verkeersborden, onderborden, verkeerstekens, -regels en -voorzieningen. Wie goed voorbereid aan zijn examen wil beginnen, kan de borden onderscheiden en toepassen. En dat is best lastig! Zo wist 30% van de leerlingen bij het examen in 2020 niet hoe een ‘pas op’ bord eruitziet. Het niet herkennen van dit bord kan uiteraard tot hele gevaarlijke situaties leiden. Een aandachtpuntje voor ouders en leerkrachten dus. Op de oefensite kun je ook je verkeersbordenkennis verbeteren.

3. Omgaan met grote voertuigen

Als fietser ben je naast een vrachtauto heel kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat je goed afstand van dit grote voertuig houdt. Tijdens het examen werd vorig jaar de vraag gesteld: Hoeveel meter moet je als fietser ten minste afstand van een vrachtauto houden? Het juiste antwoord is 3 meter. Toch gaf bij deze belangrijke vraag vorig jaar maar net iets meer dan de helft van de leerlingen goed geantwoord; maar liefst 44% dacht dat je slechts 2, of zelfs maar 1 meter afstand hoefde te houden. Een punt om extra aandacht aan te besteden dus. 

4. Voorrangs- / voorgaansituatie

Je zit op de fiets en van rechts komt uit een onverharde zijweg een tractor. Moet je de tractor voor laten gaan of stopt hij netjes voor jou? En hoe zit het met de jongen die naast je in het gras loopt? Ook dit is weer zo’n lastige regel waar leerlingen snel de fout mee ingaan. Wat is het verschil ook alweer tussen voorgaan- en voorrangsregels? Maar liefst 72% van de leerlingen dacht vorig jaar dat de tractor voor zowel de fietser als de voetganger moet stoppen en slechts 12% had het bij het rechte eind; alleen de voetganger moet de tractor voor laten gaan. De regel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ behoeft soms dus wat extra uitleg. Denk je dat je alles regels weet? Doe dan het VVN Oefenexamen.

5. Veilige plekken om te spelen 

Het is druk op de weg. Straten zijn bezaaid met (vracht)auto’s, bestelbusjes, motoren, scooters en fietsers. Waar is het veilig om buiten te spelen? Vlak bij een drukke weg, op een woonerf, in een parkeergarage, bij het spoor of op een open veldje? Met andere woorden; waar kan je lekker een balletje trappen of verstoppertje spelen? Kan je bij het antwoord ook uitleggen waarom je denkt dat het hier veilig is? Een belangrijke oefening, buitenspelen is immers hartstikke fijn! Mits het veilig gebeurt uiteraard.

Moeder en dochter oefenen voor VVN Verkeersexamen
Moeder en zoon oefenen voor VVN Verkeersexamen
Samen oefenen voor het VVN Verkeersexamen

VVN praktisch Verkeersexamen

Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen gaan kinderen het vaakst de fout in bij het kijkgedrag, het op tijd stoppen, het volgen van aanwijzingen op borden en het richting aangeven. Dit blijkt uit de beoordelingen die tijdens het examen in 2020 zijn gedaan via de controlepost app van Veilig Verkeer Nederland*. Door thuis en op school deze situaties te oefenen, beginnen de leerlingen vol vertrouwen aan het examen.

De examen-app

Tip voor ouders: met de examen-app krijgt je kind een stap-voor-stap voorbereiding op het VVN praktisch Verkeersexamen. Natuurlijk is dit leuk om samen met je kind te doen. Zo verschijnt je kind straks zelfverzekerd aan de start. 

Naar de examen-app

In 2020 is gebleken dat kinderen de meeste fouten tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen maken bij:

  1. Achteromkijken
  2. Aanwijzing van het bord toepassen
  3. Op tijd stoppen
  4. Links en /of rechts kijken
  5. Richting aangeven

1. Achteromkijken

Niet achteromkijken kan leiden tot gevaarlijke situaties. Toch wordt dit maar al te vaak nagelaten blijkt uit cijfers van 2020. In 11% van de gevallen wordt de handeling als niet goed beoordeeld. Een lesje achteromkijken is dus wel degelijk belangrijk.

2. Aanwijzing van het bord toepassen

Wanneer we kijken naar het examen van 2020, blijkt dat kinderen vaker borden negeren of verkeerd begrijpen dan voorgaande jaren. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht stoppen bij een stopbord. In 8% van de gevallen werd bij ‘aanwijzing van het bord toepassen’ een fout genoteerd. In 2019 stond deze handeling op de elfde plaats van veel gemaakte fouten, in 2020 op plaats twee.

3. Op tijd stoppen

Ook op tijd stoppen staat voor het eerst in de top 5 van veel gemaakte fouten. In 2019 stond de handeling op de dertiende plaats, in 2020 op de derde. Met stip gestegen dus. In ruim 6% van de gevallen stoppen leerlingen niet op tijd volgens controlerende vrijwilligers. Tip: vergeet je niet je remmen te controleren? Doe de VVN Fietscheck

4. Links en/of rechts kijken

Over de cijfers van 2020 is gebleken dat 5,5% van de leerlingen vergeet bij oversteken naar links en rechts te kijken. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als in 2019. Toen stond deze verrichting ook al in de top 5.

5. Richting aangeven

In 2020 werd in 5% van de gevallen geen richting aangegeven waar dat wel moest, bijna net zoveel als in 2019. Toen stond deze handeling op de tweede plaats. Werk aan de winkel met het uitsteken van die handen dus.

 

*Het VVN praktisch Verkeersexamen is in 2020 beperkt uitgevoerd vanwege de coronamaatregelen. De in dit artikel vermelde resultaten zijn dus gebaseerd op een kleinere groep dan gebruikelijk. Dat is een mogelijke verklaring voor verschuivingen in de resultaten ten opzichte van het examen in 2019.