VVN Verkeersexamen

Elk jaar doen kinderen uit groep 7 of 8 mee aan het nationale VVN theoretisch én praktisch Verkeersexamen. Hoe kun je ze als leerkracht of ouder helpen met voorbereiden en oefenen, zodat ze er helemaal klaar voor zijn?

Praktisch verkeersexamen met controlepost

Theoretisch Verkeersexamen 

Op 30 maart, 31 maart en 2 april 2020 is het weer zover: dan wordt het Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland gehouden. Zoals elk jaar doet zo’n 90% van alle basisscholen mee. De verdeling is als volgt: 

  • maandag 30 maart: regio midden
  • dinsdag 31 maart: regio noord
  • donderdag 2 april: schoolregio zuid

Kinderen uit groep 7 of 8 beantwoorden tijdens het Verkeersexamen 25 vragen. Dit doen ze vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. Er wordt getest of ze:

  • de verkeerskennis voldoende beheersen
  • goed inzicht hebben in verkeerssituaties
  • zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag

De school kiest tussen het afnemen van een schriftelijk of digitaal examen. Je leest alles over het VVN Verkeersexamen op onze examenwebsite.

Wat je moet kennen voor het theoretisch Verkeersexamen

Om het examen goed te kunnen maken moeten de kinderen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken onder de knie hebben. Ook moeten ze weten wat te doen als ze deze verkeersborden in het verkeer tegenkomen. We hebben alles wat ze moeten weten op een rijtje gezet. Check hiervoor onze examenwebsite. Kinderen kunnen hiermee online oefenen en testen of ze alles goed begrepen hebben. 

Examens oefenen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Op onze Verkeersexamenwebsite kunnen de kinderen oefenen voor het Verkeersexamen. Er staan 3 complete oefenexamens op. Na elke vraag krijg je feedback. 

Oefenen voor het verkeersexamen

Praktisch Verkeersexamen

Van maart tot juni stappen veel kinderen ook op de fiets, voor het praktisch Verkeersexamen. Om de opgedane verkeerskennis in de praktijk te gebruiken. Veilig Verkeer Nederland organiseert dit examen samen met basisscholen.

De kinderen leggen tijdens dit examen een fietsroute af door het verkeer. Er wordt getoetst of de kinderen de kennis en verkeersregels ook in de praktijk brengen. En of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties.

Zo ziet het VVN praktisch Verkeersexamen er uit

Oefen de route voor het praktijkexamen

Een paar weken voor het examen is de fietsroute van het praktijkexamen bekend. Fiets als ouder het traject een paar keer met je kind, zodat de route vertrouwd is. Bespreek ook de moeilijke punten.

Hebben jullie op school de VVN Verkeersmethode? Gebruik dan de situatiebouwer om de moeilijke punten langs de route te bespreken. De situatiebouwer vind je in onze Verkeerspoort.

Check je fiets

Meedoen aan het fietsexamen kan alleen als de fiets veilig is. Bij de meeste fietsexamens wordt de fiets gecontroleerd. De fiets wordt nagekeken op deze 15 punten. Zorg dat de fiets van je kind hieraan voldoet, anders kan je kind niet meedoen. 

Alles over het nationale VVN Verkeersexamen

Het VVN Verkeersexamen is één van de hoogtepunten van het schooljaar. Op onze speciale Verkeersexamenwebsite lees je alles over het theoretisch en praktisch Verkeersexamen. 

Kind praktisch verkeersexamen