Niet motor, maar scootmobiel blijkt gevaarlijkste voertuig

Waar scootmobielen steeds vaker te zien zijn in het straatbeeld van Nederland, vormen ze ook een toenemend gevaar. Bestuurders van een scootmobiel - of andere gehandicaptenvoertuigen - lopen namelijk een groter risico op een dodelijk ongeluk dan andere weggebruikers, zoals motorrijders of automobilisten. 

Vrouw rijdt van drempel af met scootmobiel

Dat blijkt uit cijfers die minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd na vragen van twee CDA-Kamerleden. Het aantal scootmobielrijders is volgens de verkeersminister de afgelopen 20 jaar toegenomen. In 2019 waren er 42 ongelukken met een scootmobiel waarbij de bestuurder is omgekomen, waar het er in 2020 34 en in 2021 32 waren.  Dit lijken geen hoge aantallen, maar afgezet tegen het aantal afgelegde kilometers is het in verhouding een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld motorrijders.

Meeste verkeersdoden per miljard gereden kilometers 

Het CBS heeft in een onderzoek naar de veiligheid van verschillende voertuigen het aantal dodelijke slachtoffers afgezet tegen het aantal afgelegde kilometers. Uit deze cijfers blijkt dat 275 bestuurders van scootmobielen (en andere gehandicaptenvoertuigen) verongelukken per miljard kilometer. Dit aantal ligt vele malen hoger dan bijvoorbeeld motorrijder, waar het om 50 doden per miljard kilometer gaat. Bij brom- en snorfietsers ligt dat aantal op 42, bij fietsers op 13 en bij voetgangers op 11. 

Cijfers toename aantal dodelijke ongevallen scootmobiel
Toename van het aantal dodelijke ongevallen onder scootmobielbestuurders | Bron: SWOV
Meest voorkomenende oorzaken voor ongevallen met scootmobiel | Bron: SWOV
Meest voorkomenende oorzaken voor ongevallen met scootmobiel | Bron: SWOV

Merendeel van ongevallen met scootmobielen is eenzijdig

Een veelvoorkomende oorzaak van een ongeluk met een scootmobiel is een botsing met een obstakel zoals een boom of een lantaarnpaal. Het komt ook regelmatig voor dat - vanuit paniek - verkeerd gebruik wordt gemaakt van de gashendel. Om te remmen op een scootmobiel moet je de gashendel juist loslaten in plaats inknijpen (iets wat het tegenovergesteld is van wat men op de fiets gewend is). Andere oorzaken van ongevallen zijn het kantelen van de vaak instabiele scootmobiel door oneffenheden in het wegdek, tegen of half over een stoeprand rijden, een plotselinge uitwijkmanoeuvre, of een bewuste of onbewuste voorrangsfout. 

Veilige Feitjes over de scootmobiel

“Laat je goed adviseren, want misschien is een scootmobiel wel helemaal niet het voertuig voor jou. Je wilt het liefst zo lang mogelijk, veilig, mobiel blijven, maar misschien is dat voor jou wel met een driewielfiets.”

Rob Stomphorst, Woordvoerder Veilig Verkeer Nederland

Wat je zelf kunt doen: verdiep je in het voertuig en blijf rustig

Ondanks het grote risico dat scootmobielrijders lopen, wil minister Harbers hen niet verplichten een cursus te volgen voordat ze er gebruik van gaan maken. Daarom is het belangrijk dat je veiligheid op een scootmobiel je eigen verantwoordelijkheid maakt.  Onze woordvoerder Rob Stomphorst geeft advies: “Neem de tijd om daar te kijken welke scootmobiel het meest geschikt voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld door een proefrit te maken. Laat je ook goed adviseren, want misschien is een scootmobiel wel helemaal niet het voertuig voor jou. Ook voor als je uiteindelijk een geschikte  scootmobiel hebt gekozen, deelt Rob enkele tips: “Ongelukken zitten in een klein hoekje en kunnen ontstaan vanuit een paniekreactie, bijvoorbeeld dat er in de handvatten geknepen met het idee om te remmen. Probeer daarom rustig te blijven en zo’n paniekreactie te voorkomen."

VVN opfriscursus scootmobiel
Veilig mobiel blijven met de scootmobiel? Doe bijvoorbeeld een VVN opfriscursus scootmobiel.

Scootmobiel tips?

Wil je meer tips om veilig mobiel te blijven met een scootmobiel? Bekijk onze speciale scootmobiel-uitgave van het VVN magazine, waarin wij inzoomen op het veilig besturen van een scootmobiel. Daarnaast delen wij verschillende tips in videovorm en kun je een VVN Opfriscursus Scootmobiel volgen. Of test je kennis over de verkeersregels voor scootmobielgebruikers met de online VVN Opfriscursus.