Terugkijkend voelt dit werk als een uit de hand gelopen hobby

Na bijna 40 jaar te hebben gewerkt voor Veilig Verkeer Nederland gaat woordvoerder Rob Stomphorst welverdiend met pensioen. Lees hieronder hoe Rob in dit vak terecht is gekomen en hoe hij zijn tijd bij VVN heeft ervaren.

Rob Stomphorst

Na mijn omzwervingen door Amerika en Latijns-Amerika stapte ik in 1985 de nostalgische kantoorpanden binnen van Veilig Verkeer Nederland aan de Utrechtseweg in Hilversum. Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan bij deze club. Van doelgroepmedewerker voor ouderen, naar promotiemedewerker voor basisonderwijs en gastheer voor diverse internationale bezoekers aan The Dutch Traffic Safety Association. Ik bekleedde verschillende functies, waarvan woordvoering altijd een belangrijk onderdeel van mijn werk was. Ik heb consistent gewerkt aan het opzetten van een systeem voor 24/7 bereikbaarheid, zodat journalisten binnen één uur een antwoord zouden ontvangen. Verkeersveiligheid is een maatschappelijk en uiterst relevant onderwerp. Hoewel het onderwerp steeds hetzelfde bleef, veranderde de dagelijkse invulling voortdurend. De laatste jaren heb ik vanuit drie rollen - politiek, partnerships en woordvoering - voornamelijk gewerkt aan het bevorderen van de externe gerichtheid van Veilig Verkeer Nederland. Het voelde nooit als werk, maar meer als een jarenlange, uit de hand gelopen hobby. 

'Media waarderen dagelijks onze mening'

Woordvoerder Veilig Verkeer Nederland Rob Stomphorst

Veilig Verkeer Nederland is autoriteit op verkeersveiligheid. Onze mening wordt door de media dagelijks gewaardeerd. Onze corebusiness is het bevorderen van verkeersveilig gedrag. En dat is hard nodig, omdat 95% van alle verkeersongevallen direct voortkomt uit menselijk falen. Het aantal verkeersdoden is in 2022 fors gestegen, volgens recente CBS-cijfers. We moeten actie ondernemen om deze keiharde cijfers naar nul te drukken. Het vereist betrokkenheid van alle weggebruikers. Als iedere weggebruiker altijd vooruitkijkt, focus houdt, de omgeving scant, anticipeert, snelheid doseert, zich bewust is dat tijd winnen in het verkeer onmogelijk is, en alcohol, drugs, lachgas en afleiding door de smartphone uitsluit tijdens verkeersdeelname, is dit haalbaar. Ondanks de zorgwekkende cijfers van 2022 neem ik met een goed gevoel afscheid van deze club en 30 bedrijfspartners in meerjarige partnerships. 

De zee van tijd die nu voor mij ligt, ga ik samen met mijn echtgenote besteden aan reizen. Vooral Amerika, en met name de Golfstaten en Sweet Home Alabama, waar onze oudste dochter al zo’n tien jaar woont, blijven voor ons aantrekkelijk. Nederland blijft vooralsnog onze thuisbasis vanwege onze jongste dochter. Onze vakanties zullen langer worden en ik ga meer tijd besteden aan de golfsport en pak zo nu en dan wat freelance klussen op. Mijn opvolger en alle collega’s en vrijwilligers wens ik veel succes met het mooie werk voor Veilig Verkeer Nederland. Op weg naar zo min mogelijk verkeersslachtoffers