‘Uit de hoek’ genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs!

Tijdens het Nationaal Fietscongres wordt jaarlijks de Tour de Force Innovatieprijs uitgereikt. De jury heeft onze dodehoekgame - die we lanceerden op 23 april - genomineerd voor deze prestigieuze prijs!

‘Uit de hoek’ genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs!

Dodehoekgame ‘Uit de hoek’

We geven al jaren dodehoeklessen in groep 7 en 8 van de basisschool en richten ons daarnaast ook op de verkeersopvoeding thuis. Omdat bijna de helft van de volwassen fietsers niet weet waar de dode hoek zich bevindt lanceerden we onze augmented reality app ‘Uit de hoek’. Met deze dodehoekgame kunnen ouders - samen met hun kind (in de rol van tutor) - oefenen met het kiezen van de veilige plek.

Sandra van Baars (Landelijk Projectleider Ouderparticipatie bij Veilig Verkeer Nederland): “We zijn erg trots op deze nominatie! De 'Uit de hoek'-game is ontstaan door te luisteren naar de doelgroep en samen tot een innovatieve oplossing te komen. Door kinderen en ouders gezamenlijk de game te laten spelen leren ze wat de veilige plek is rond zware voertuigen, zodat ze met een veiliger gevoel op de fiets stappen. Erg belangrijk voor ouders, omdat je kind loslaten in het verkeer heel spannend is. De game draagt bij aan het vertrouwen in de vaardigheden van je kind."

VVN Innovatiecoördinator Rembert Sierksma vult aan: "We hebben verschillende vormen overwogen. Augmented reality is een technologie van nu, die tot de verbeelding spreekt bij kinderen. Ook biedt deze toepassing de mogelijkheid om zoiets groots als een vrachtauto op de keukentafel te kunnen projecteren. Dat maakt het oefenen nog leuker én duidelijker: je ziet de vrachtauto en fiets echt rijden."

De Tour de Force Innovatieprijs

Tour de Force is een samenwerking tussen verschillende partijen die zich inzetten voor een sterker fietsbeleid in Nederland. Door uitvoerbare innovaties op fietsgebied een podium te bieden draagt de innovatieprijs hieraan bij. De winnaar van de prijs ontvangt bovendien €10.000 om de innovatie meer kracht bij te zetten.

De jury bestaat dit jaar uit Henk Brink (gedeputeerde Drenthe, voorzitter Tourleiding), Jan-Bert Dijkstra (directeur Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lid Tourleiding), Jos Sluijsmans (Fietsdiensten, Internationaal CargoBike Festival) en Erik Tetteroo (APPM, programmamanager Tour de Force).

Bij het beoordelen van de inzendingen keek de jury vooral naar in hoeverre deze vernieuwend, navolgbaar en uitvoerbaar waren. Naast Veilig Verkeer Nederland zijn HAN Sport en Bewegen en IP Parking genomineerd.

Op 20 juni zullen wij en de andere genomineerden onze ideeën presenteren tijdens het Nationaal Fietscongres, waar ook de prijs zal worden uitgereikt. De winnaar wordt mede bepaald door het publiek.