Ook verkeer op weekmarkt

Utrechtse Heuvelrug

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vijf verschillende kernen: Maarn, Driebergen, Doorn, Leersum, Amerongen en Overberg. De gemeente organiseerde van 7 t/m 11 oktober de Week van de Veiligheid met als drie onderwerpen: woninginbraken, ondermijning en verkeersveiligheid. In elke dorpskern waren ze met een voltallig team op de weekmarkten aanwezig. De burgemeester was er ook een hele dag bij.

Markt

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vijf verschillende kernen: Maarn, Driebergen, Doorn, Leersum, Amerongen en Overberg. De gemeente organiseerde van 7 t/m 11 oktober de Week van de Veiligheid met als drie onderwerpen: woninginbraken, ondermijning en verkeersveiligheid. In elke dorpskern waren ze met een voltallig team op de weekmarkten aanwezig. De burgemeester was er ook een hele dag bij en de wethouder heeft er een column over geschreven. 

Als “publiekstrekker” voor de verkeersveiligheid heeft de gemeente contact opgenomen met Veilig Verkeer Nederland. Wij zijn de hele week aanwezig geweest met een statische remwegdemonstratie. De instructeurs toonden het verschil tussen een remweg met 30km/uur en 50km/uur, bij een statische demonstratie zoals op de markt namen ze de auto mee, pylonen, stoepkrijt en meetlint. Zo konden ze ter plekke laten zien wat de remafstanden zijn. Ze namen ook twee stukjes autoband mee, om het verschil tussen een zomerband en winterband te laten zien. Verder behandelden ze de juiste zitpositie en stuur-techniek in de auto. Want een actieve zithouding helpt enorm bij veilig autorijden! De provincie Utrecht financiert het project Buurtacties en daarmee onder andere de remwegdemonstratie.

Tijdens de Week van de Veiligheid heeft een ieder vanuit zijn eigen rol een bijdrage geleverd. Super leuk om te zien dat er ook een gezamenlijk optreden ontstond waarbij iedereen elkaars onderwerpen onder de aandacht bracht en er een natuurlijke samenwerking ontstond. Dat droeg bij aan een goede sfeer.

Wat heeft zo’n week nu opgeleverd? Bekendheid van het geurtje dat een potentieel drugslab kan opsporen. Aanmeldingen van nieuwe beheerders voor buurtwhatsappgroepen. Meldingen over mogelijke ondermijning. Opmerkingen in de dorpen met betrekking tot mobiliteit en verkeersveiligheid. En vooral heel veel leuke gesprekken met inwoners. Ook waren het goede netwerkdagen tussen de deelnemende partijen.

Markt

Wat speelt er in jouw buurt?