Veilig Verkeer Nederland bezorgd om mogelijke terugkeer maximumsnelheid naar 130 km/uur op snelweg

Het nieuwe kabinet heeft vandaag zijn plannen gepresenteerd. In het hoofdlijnenakkoord staat een opvallende maatregel. Het nieuwe kabinet is namelijk van plan om de maximumsnelheid terug te brengen naar 130 km/uur op bepaalde snelwegen.  

Snelweg

Wij verwachten dat het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 130 km/uur een negatieve impact zal geven op de verkeersveiligheid: 

  • Grotere impact bij botsingen: Een hogere rijsnelheid leidt bij een botsing tot een grotere impact. De kans op ernstig letsel neemt daardoor toe. Bovendien is de remweg langer en hebben mensen minder tijd om snel te reageren bij 130 kilometer per uur, waardoor de kans op een ongeval toeneemt. 
  • Snelheidsverschillen: Ook te verwachten grotere snelheidsverschillen tussen weggebruikers, aangezien niet iedereen 130 km/u zal gaan rijden, vormt ernstige risico's voor de verkeersveiligheid. 
  • Risico's door combinatie van hogere snelheid, afleiding en alcohol/drugs: De combinatie van een hogere snelheid, toenemende afleiding achter het stuur en het gebruik van alcohol/drugs vormt een verhoogd gevaar op de weg. Deze factoren kunnen leiden tot een toename van het aantal verkeersongevallen en ernstig letsel. 

Bovendien levert de verhoging een geringe tijdswinst op voor automobilisten. Er geen significante tijd te winnen in het verkeer, terwijl de potentiƫle risico's en gevaren toenemen. Tot slot, weten we niet welke invloed het verhogen van de snelheid heeft op de cijfers van het aantal verkeersdoden, maar het zal niet bijdragen aan de ambitie van 0 verkeersdoden in 2050.