VVN en ROVA leren kinderen over de dode hoek

Veilig Verkeer Nederland en ROVA Zwolle trekken samen op om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze week zijn twee chauffeurs van ROVA opgeleid om samen met een vakleerkracht van Veilig Verkeer Nederland (VVN) lessen over de ‘dode hoek’ van vrachtwagens te verzorgen. Dit jaar starten VVN en ROVA met 12 lessen in de gemeenten Olst-Wijhe en Ommen.

Blijf uit de dode hoek

Laat kinderen het ervaren

ROVA werkt elke dag hard om onze omgeving schoon en veilig te houden. ROVA ziet het dan ook als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen wanneer het gaat om de veiligheid op de weg. Chauffeur Gerard Schokker vertelt dat hij regelmatig spannende situaties meemaakt. “Mensen die de vuilniswagen nog even snel rechts in willen halen terwijl je rechtsaf wilt slaan, of over de stoep lopen terwijl de containers aan die zijkant worden ingeladen bijvoorbeeld. Ook komen ouders soms met hun kinderen dichtbij bij de vuilniswagen kijken. De bedoeling is goed, maar dit is niet veilig wanneer wij aan het werk zijn. Wij doen echt ons best, maar we kunnen eenvoudigweg niet alles tegelijk zien.” Ook Gert Nijhof beaamt dit. “Onze vrachtwagens worden zo veilig mogelijk uitgevoerd met camera’s en spiegels maar als chauffeur moet je veel handelingen tegelijk uitvoeren. Door kinderen dit te laten ervaren willen we ze bewust maken van de gevaren.”

Blijf uit de dode hoek

Uiteraard gaat tijdens de gastles de aandacht vooral uit naar wat de kinderen moeten doen als ze een groot voertuig tegenkomen in verschillende verkeersituaties. Zij leren hiervoor twee vuistregels: “blijf er rechts en ruim achter” en “houd minstens drie meter afstand”.

De Dode hoek les is geïnitieerd door VVN en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland en wordt in Overijssel mede mogelijk gemaakt door gemeenten en Provincie. Dit najaar komt VVN met een vernieuwd lesprogramma en nieuwe lesfilm.