VVN en Univé op de bres voor verkeersveiligheid

Veilig Verkeer Nederland en Univé gaan samenwerken om de verkeersveiligheid te verbeteren. De samenwerking geldt voor een periode van twee jaar en richt zich op de thema's 'buurtparticipatie' en 'rijden zonder afleiding'. 

Gezin steekt straat over

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is er opnieuw in geslaagd een grote organisatie te mobiliseren voor het belang van verkeersveiligheid: Coöperatie Univé. De verzekeraar vraagt aan haar particuliere en zakelijke leden, in totaal zo’n 1,6 miljoen, om verkeersveiligheid consequent onderdeel te maken van hun verkeersdeelname.

Bewustere verkeersdeelname door verkeerscheck MONO

Door een bewuste en gefocuste verkeersdeelname is iedere verkeersdeelnemer direct in staat bij te dragen aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers en het menselijk leed dat daarachter schuil gaat. Thema’s waarop beide partners de samenwerking inrichten zijn ‘buurtparticipatie’ en ‘rijden zonder afleiding’. Veilig Verkeer Nederland ziet bedrijven als een onmisbare schakel om het verkeer veiliger te maken en werkt met het aantrekken van Univé nu met ruim veertig grote en middelgrote organisaties samen. De verbintenis tussen Veilig Verkeer Nederland en Univé geldt voor een periode van twee jaar.

Een eerste initiatief dat uit de nieuwe samenwerking is ontstaan is de Verkeerscheck MONO. Een quiz over rijden zonder afleiding. De test staat online en is sinds vandaag voor iedereen gratis beschikbaar. 

Meer en meer bedrijven 

Bedrijven helpen om actief aan de slag te gaan met de verkeersveiligheid in ons land, is sinds een aantal jaren onderdeel van de verbindende strategie van Veilig Verkeer Nederland. En met succes. Steeds meer organisaties zetten zich in voor verkeersveiligheid en de voordelen daarvan worden meer en meer zichtbaar. Verkeersveiligheid wordt dus gezien als een thema om invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

"Bijna tweederde (62%) van alle werkgevers hanteert een verkeersveiligheidsbeleid. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor alle verkeersongevallen die tijdens werktijd plaatsvinden. Er is echter nog een wereld te winnen als we zien dat 38% van de werkgevers geen beleid heeft ten aanzien van de verkeersveiligheid van haar werknemers. Terwijl minder ongevallen uitval van personeel voorkomt en ook nog eens bijdraagt aan een positief bedrijfsimago."

Evert-Jan Hulshof - directeur Veilig Verkeer Nederland

Overtuigen van gedragsverandering

Het partnership met Veilig Verkeer Nederland is voor Univé een logische vervolgstap op weg naar meer verkeersveiligheid en een groter verkeersbewustzijn. De coöperatie was al ambassadeur van ‘Samen Richting Nul Verkeersslachtoffers’, de veelzeggende verkeerscampagne van Provincie Drenthe die ook wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland. Ook maakt Univé zich er als één van de grootste werkgevers in de provincie Drenthe hard voor dat haar medewerkers veiligheid als prioriteit hebben in het verkeer en MONO rijden. Daartoe werd al eerder een convenant getekend dat deelname aan het verkeer zonder gebruik of afleiding van mobiele telefonie als norm stelt.

"Als onze leden zich bewust worden van de risico's in het verkeer, draagt dat bij aan gedragsverandering. De Verkeerscheck MONO kan daarbij helpen. Maar ook op lokaal niveau zien wij kansen om samen met Veilig Verkeer Nederland acties te organiseren die gericht zijn op verkeersrisico's voorkomen, schade beperken en bijdragen aan het welzijn in de buurt."

Ellen Peper - lid van de Raad van Bestuur van Coöperatie Univé