VVN Symposium: Samen veilig van deur tot deur

Gisteren organiseerden onze districten Brabant en Zeeland het symposium 'Samen veilig van deur tot deur'. Wat zijn de uitdagingen op het gebied van verkeersveiligheid en wat belooft de toekomst ons?

VVN Symposium: Samen veilig van deur tot deur

Vorig jaar zijn 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn 75 extra verkeersdoden in vergelijking met 2017. Hoe kunnen we de verkeersveiligheid verbeteren? In de LocHal te Tilburg gingen we het gesprek aan met verschillende experts en werden er workshops gegeven over veilig verkeer.

Kwetsbare plekken aanpakken

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opende het symposium. Ze vertelde over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV). In het kader van dit plan worden kwetsbare plekken in gemeenten geanalyseerd, zodat deze als eerste kunnen worden aangepakt. Ook gedrag speelt een belangrijke rol in het verlagen van het aantal ongevallen:

"Ik word iedere dag geconfronteerd met verschrikkelijke ongelukken. Die verkeerde trend willen we omdraaien en dat houdt niet op bij een goede infrastructuur. Stappen zetten in gedrag is gewenst en dat begint al heel jong."

Cora van Nieuwenhuizen - Minister Infrastructuur en Waterstaat
Cora van Nieuwenhuizen
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opende het symposium.
Dagvoorzitter Jerre Maas
Dagvoorzitter Jerre Maas in gesprek met het publiek

Goede gewoontes creëren

Daar sluit Peter van der Knaap, directeur van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), zich helemaal bij aan. Hij liet zien hoe de verkeersveiligheid zich ontwikkelt en waarom. Ook hier komt ons gedrag weer duidelijk naar voren; 95% van de verkeersongevallen ontstaan namelijk door menselijk falen.

Volgens gedragspsycholoog Tünde van Hoek valt er veel winst te behalen door goede gewoontes te creëren, zoals altijd je richting aangeven en altijd je telefoon op te bergen voor het rijden of fietsen. Tijdens haar workshop ging ze dan ook verder in op de invloed van ons gedrag in het verkeer.

"Mensen overschatten hun eigen kunnen in het verkeer, hebben een lage risicoperceptie. Afleiding is de belangrijkste reden dat mensen niet opletten. Je cognitieve capaciteit is beperkt, je kunt niet multitasken."

Tünde van Hoek - Gedragspsycholoog

Innovatie 

Naast gedrag kwam ook innovatie aan bod. David van Baarle (Directeur Wegverkeersmanagement) en Dick Ottevanger (Programmamanager Smart Mobility) van Rijkswaterstaat spraken over technologische ontwikkelingen en handige tools om het verkeer veiliger te maken. Rembert Sierksma, Innovatiecoördinator bij Veilig Verkeer Nederland, vertelde alles over design thinking en het ontwikkelingsproces van onder andere de VVN workshop Het Nieuwe Fietsen

We kijken terug op een mooie dag! Gaststad Tilburg is een van de koplopers als het gaat om de risicoanalyse en planvorming in het kader van het SPV en daar mag verkeerswethouder Mario Jacobs zeker trots op zijn. We hopen dat de bezoekers weer helemaal up-to-date zijn en veel van wat zij hebben geleerd in de praktijk kunnen toepassen!

Fotografie: Marijke Krekels Fotografie

Bekijk deze video voor een impressie van het symposium
lochal
publiek symposium