Wat je moet weten over het VVN digitaal Verkeersexamen

Scholen kunnen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen kiezen om dit digitaal te maken. Dit heeft voordelen voor leerkracht en leerling. Wij geven je tips en een checklist om te zien of jouw school klaar is voor het digitaal examen. 

Kind maakt VVN Verkeersexamen digitaal

Het digitale examen is een volwaardige vervanger voor het VVN theoretisch Verkeersexamen uit het boekje. Maakt jouw school het examen al digitaal, of overweeg je dat te gaan doen? Kijk hier of jouw school er klaar voor is!

Checklist: klaar voor het examen

Je hoeft geen speciale software te installeren, maar er is wel een aantal voorwaarden om het Verkeersexamen digitaal af te kunnen nemen:

  • Leerlingsoftware Basispoort: het inloggen werkt via Basispoort. De school moet dus gebruik maken van de leerlingsoftware van Basispoort. Om het examen te kunnen afnemen, moeten de kinderen toegang krijgen via Basispoort. Daarvoor moet je licenties aanschaffen en daarna kan de ICT-coördinator van de school de kinderen toegang geven.
  • Vervolgens kan de leerkracht in Basispoort een snelkoppeling downloaden en deze klaarzetten op de devices waarop de kinderen het examen maken. Lees meer over het afnemen van het digitaal examen
  • Zorg dat je voldoende laptops en/of tablets met een beeldschermresolutie van minimaal 1024 x 768. Voor tablets geldt een minimale afmeting van 9,5 inch. Een standaard internetbrowser voldoet (laatste of één na laatste versie van Chrome, Edge, Firefox, Safari). 
  • Zorg dat iedere leerling een headset of oortjes heeft.
  • Goede internetverbinding in verband met het afspelen van de filmpjes (de filmpjes worden afgespeeld vanaf vimeo.com, de internetverbinding moet dus snel genoeg zijn, zodat meerdere kinderen tegelijk een filmpje kunnen afspelen); We adviseren dan ook een downloadsnelheid van minimaal 1 Mbps per laptop of tablet.
Zo werkt het VVN digitaal Verkeersexamen

Waarom digitaal? Voordelen van het digitaal verkeersexamen

  1. Kinderen zien 1 vraag tegelijk op het scherm. Dat geeft overzicht en zorgt dat ze zich op die vraag kunnen focussen. 
  2. Het digitaal examen werkt foto's maar ook met korte filmpjes. Dat maakt het mogelijk om verkeerssituaties nog realistischer in beeld te brengen. 
  3. Kinderen kunnen de foto's en filmpjes vergroten en meerdere keren bekijken. 
  4. Kinderen kunnen hun antwoorden makkelijk verbeteren.
  5. Kinderen geven aan dat ze het leuk vinden om te doen en minder spannend dan een examen in een boekje. 

Voor de leerkracht heeft het ook een groot voordeel. Je beheert de toegang tot de examensite voor elke leerling. De leerkracht ontvangt de uitslagen in een leerkrachtbeheerpagina. De leerkracht ziet direct welke kinderen geslaagd of gezakt zijn en kan per kind de gemaakte fouten bekijken. Dat scheelt een hoop nakijkwerk!