Werknemers willen hulp bij veilig rijden

Maar liefst 71% van de werknemers vindt het fijn als hun baas hen helpt om veilig aan het verkeer deel te nemen, bijvoorbeeld door MONO (zonder afleiding) rijden te stimuleren. Het vandaag gelanceerde platform MONO-zakelijk ondersteunt werkgevers met handige tips.

https://vvn.nl/nieuws/zo-maak-je-jouw-bedrijf-mono

Wist je dat uit ons onderzoek onder 1.000 werknemers blijkt dat vier op de tien werknemers géén toegang hebben tot een verkeersveiligheidsbeleid? Nederlandse werknemers geven hun werkgevers dan ook een krappe voldoende voor de mate waarin er op werk aandacht uitgaat naar verkeersveiligheid. Namelijk: 6,4. Ook geeft ruim een kwart (27%) van alle werkende Nederlanders die voor hun werk onderweg zijn, geeft aan dat zij tijdens zakelijke ritten meer gehaast aan het verkeer deelnemen dan wanneer zij privé onderweg zijn. Een zorgwekkende uitkomst.

Relaxed rijden als remedie

Wij roepen werkgevers met klem op na te denken over de manier waarop zij willen dat hun personeel aan het verkeer deelneemt. Het stimuleren van rijden zonder afleiding - MONO rijden - zou al een mooie stap zijn. Zeven op de 10 werknemers zien graag dat hun werkgever bellen in het verkeer voor hen onmogelijk maakt. Waarom is dat? Volgens de uitkomsten van het onderzoek zou het bij veel werknemers voor meer rust zorgen. Volgens 75% van alle ondervraagden helpt een relaxte rijstijl ook bij het tegengaan van stressklachten.

MONO-community

Om alle Nederlandse werknemers en werkgevers helpen veilig te rijden, bestaat er sinds vandaag het platform www.monozakelijk.nl. Hier kunnen werkgevers en werknemers vanaf vandaag terecht voor tips over rijden zonder afleiding. Onder andere over hoe je rijden zonder afleiding op je werk bespreekbaar maakt. Bij de lancering zijn een groot aantal bedrijven betrokken. En het is de bedoeling dat de MONO-gedachte zich nog veel verder over Nederland uitbreidt.

"Langzamerhand wordt het weer drukker op onze wegen. Werkend Nederland stapt weer vaker in de auto en op de fiets. Dit is een mooi moment voor alle werkgevers om met hun medewerkers afspraken te maken over ongestoord onderweg zijn. Want achter het stuur berichten lezen of vergaderen is echt levensgevaarlijk. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: hou je aandacht bij de weg en rij MONO."

Cora van Nieuwenhuizen - Minister bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat

Verkeersbeleid vs. baan

Dat volgens werkend Nederland het thema ‘verkeer’ een plekje op de werkagenda verdient, is duidelijk. Maar een groot aantal wil nog een stap verder. Van alle werkende Nederlanders is 35% namelijk van mening dat bedrijven verplicht over een verkeersbeleid zouden moeten beschikken. Iets dat vandaag de dag nog niet in de wet staat opgenomen. Of het hebben van zo’n verkeersbeleid verder nog van invloed is? Zeker. Een kwart van alle werkende Nederlanders (26%) geeft duidelijk aan liever voor een bedrijf te werken met verkeersbeleid dan voor een bedrijf zonder.