YouTuber Kalvijn in actie voor veilig verkeersgedrag bezorgkoeriers

YouTuber Kalvijn testte bewoners aan de deur op hun kennis van de Nederlandse straattaal. ‘’Ik gass ’m rustig en hou me aan de stiffe regels.’’ Slecht Nederlands, of de taal van de toekomst? De bekende Nederlandse YouTuber deed dit met de ‘’Vijf gouden regels voor verkeerskoeriers in 2019’’. Een rapgroep uit Amsterdam zette deze woorden om in straattaal.

Veilig verkeersgedrag voor bezorgkoeriers

Vijf gouden regels voor bezorgkoeriers

Samen met partner de Vereende ontwikkelde VVN vijf gouden regels voor bezorgkoeriers in 2019. Deze regels moeten bezorgkoeriers stimuleren tot veiliger verkeersgedrag. Ze zijn makkelijk te onthouden en worden door stickers op de scooters, het ontwikkelen van de video met Vlogger Kalvijn, en weergave op social media onder de aandacht gebracht.

Video van Vlogger Kalvijn

Bekijk de video hier!

Wat zijn die vijf gouden gedragsregels voor koeriers?

In Straattaal

1.      Ik gass ‘m rustig en hou me aan de stiffe regels
2.      Ik ga niet te ham 
3.      Ik timer rustig bij ieder rood licht of zebrapad
4.      Ik leb of ijk niet naar me phonna tijdens het het rijden
5.      Ik draag een helm en doe ‘m stav

In ABN

1.       Ik rij rustig en houd me aan de verkeersregels
2.       Ik houd me aan de maximum snelheid
3.       Ik stop voor een rood licht en een zebrapad
4.       Ik kijk niet op mijn telefoon en bel niet tijdens het rijden.
5.       Ik draag een helm en doe hem vast

Bezorgscooters bijna zes keer meer schade dan privébestuurder

Onveilig verkeersgedrag van bezorgkoeriers lijkt een steeds groter wordend probleem. Brom- en snorfietsers lopen een relatief groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval. Reguliere verzekeraars zijn dan ook terughoudend in het verzekeren van bezorgbrommers. Uit cijfers van de Vereende van 2017-2018 blijkt dat bestuurders van bezorgscooters bijna 6 keer meer schade rijden dan privébestuurders. Het gemiddelde schadebedrag ligt ook 75% hoger. 

Maatregelen voor meer verkeersveiligheid

In de afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van brom- en snorfietsers te vergroten (bromfiets op de rijbaan, opvoerbestendigheid, kentekenplicht, bromfietsrijbewijs, bromfietspraktijkexamen). Van twee maatregelen is de effectiviteit onderzocht. Het verplaatsen van de bromfiets naar de rijbaan blijkt een gunstig effect te hebben gehad op het aantal bromfietsongevallen. Van de invoering van het bromfietspraktijkexamen kon geen duidelijk effect op het risico van brom- en snorfietsrijders worden vastgesteld. Wel bleek het bromfietsbezit onder jongeren, en daarmee het aantal ongevallen, sterk is afgenomen na de invoering van de maatregel.

(video medemogelijk gemaakt door: Döner House Diemen)