Cees van der Wielen is met zijn 59 jaar de jongste die zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. De politieman in hart en nieren zet zich al jaren belangeloos in voor verschillende stichtingen.
Politieacademie
Cees van der Wielen is van oorsprong geen Tholenaar. Zijn wieg stond in Brouwershaven waar hij bleef wonen tot 1978. Om de politieacademie af te ronden vertrok hij 1 jaar naar Apeldoorn om vervolgens weer terug te keren naar Schouwen-Duiveland. Voor zijn stage bleef hij drie maanden op Schouwen-Duiveland om vervolgens op Tholen aan het werk te gaan. Vroeger was je verplicht in je standplaats te wonen dus Cees ging al snel de kost in. “ Ik zat in de kost bij een aardige vrouw met een hele grote woning. We verbleven er soms wel met drie collega’s tegelijk en als pluspunt hadden we ook nog eens een groot zwembad in de tuin. Dat was een leuke tijd”, vertelt Cees.
Uniform
In 1985 trouwt Cees met zijn Marja en het stel woont de eerste vijf jaar van hun huwelijk in de Hoogaartsstraat in Tholen. In 1990 verhuist het stel naar Sint-Maartensdijk waar ze inmiddels nog steeds naar alle tevredenheid wonen. Cees blijft werkzaam bij de Politie al is het niet altijd op Tholen. Hij werkte nog in een tijd in Goes bij het woninginbraakteam en ook geeft hij les in de computertechniek bij de Politie. Maar zoals Cees zelf zegt:” Ik kwam altijd terug op het nest in Tholen totdat alles naar Bergen op Zoom verhuisde”. Tot drie jaar geleden werkte hij op straat maar inmiddels heeft hij zijn uniform aan de wilgen gehangen en is hij nu Coördinator van het team Recherche Bergen op Zoom.
Vrijwilliger en bestuurslid
In 1994 rolde hij in het Evenementencomité Sint-Maartensdijk. Hij werd er bestuurslid, later secretaris en na een aantal jaar voorzitter. Vanuit het Evenementencomité rolde hij in zijn volgende vrijwilligersfunctie. Secretaris van de Dorpstafel in Sint-Maartensdijk. De Dorpstafel zet zich in om de leefbaarheid tussen Scherpenisse en Sint-Maartensdijk te behouden en een brug te zijn tussen andere verenigingen. De rol van secretaris vervult Cees hiervan sinds 2010. Het was in 2008 dat Cees ook nog eens benaderd werd door een inwoner van Sint-Maartensdijk. Het Evenementencomité Sint-Maartensdijk organiseert onder andere de avondvierdaagse en het was een inwoner die graag meer wandelevenementen wilde organiseren. De Oosterschelde Stappers werd opgericht en Cees werd gevraagd om ook daar te helpen. Hij werd er vrijwilliger , zet de route’s uit en is verkeersregelaar op de dagen van de wandelingen. Daarbij is Cees ook vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland waar hij onder andere voorlichtingen geeft. Tevens is Cees ook al jaren bestuurslid in de Politiebond.
Het lintje
Zijn lintje kwam totaal onverwachts. Cees weet hoeveel werk het is om te regelen. Eerder gaf hij namelijk zelf al een aantal mensen op. “ Het kost gewoon zo een anderhalf jaar om zoiets te regelen en mijn vrouw heeft haar mond hierover gehouden. Ik ben nooit om een woordje verlegen maar toen ik het telefoontje kreeg, viel ik toch wel stil”, vertelt Cees. Het was de bedoeling dat Cees het lintje op Koningsdag opgespeld zou krijgen omdat hij medeverantwoordelijk is voor het organiseren van die dag. “Het is wel heel bijzonder dat ik een lintje heb gekregen wat ik eigenlijk nog niet heb gekregen. Er waren wel wat tekens, mijn dochters kwamen op visite en mijn collega wilden een dienst ruilen maar ik had het niet door. Ze hebben mij goed voor de gek gehouden. Ik ben vereerd dat er mensen zijn die de moeite doen om het voor je aan te vragen”, vertelt Cees. “Maar het vrijwilligerswerk is gewoon leuk. Er gaat veel tijd in zitten maar anders zit je ook maar op de bank tv te kijken. Je kan beter bezig zijn”.
Bronvermelding:
Thoolse Bode / Jacoline de Boer