Fietskriebels

Publicatiedatum:

In haar hagelwitte jas oogt Judith fris en veilig. Voor het komende half
uur zal het genummerde, feloranje hesje een nog betere zichtbaarheid
opleveren. Zes examenfietsers staan vóór haar, wachtend op hun
startsein.

verkeersexamen

“Meneer?” Het meisje vraagt mijn aandacht. “Als ik nou jeuk krijg op de fiets, mag ik dan dít doen?” Ter illustratie kriebelt zij op haar hoofd.
Er heerst duidelijk een gezonde spanning in de opstelrij. Net als bij de 342 andere scholieren in de startfiles van de vijftien scholen op Tholen en Sint-Philipsland die dit jaar deelnemen aan het examen van Veilig Verkeer Nederland.
Na de eerdere fietsenkeuringen en het tonen van theoretische wijsheid, draait het deze week om de toepassing op straat van de geleerde gedragsregels.
Op de zadels
De laatste aanwijzingen klinken. Houd netjes rechts, rijd niet te snel, denk aan de actievolgorde bij het linksaf slaan, maak er samen geen fietsclubje van en bewaar je wheelie voor op de camping.
Lekke band? Ketting eraf? Geen paniek. Gewoon terugkomen en op een andere fiets verder gaan. Nog vragen? Natuurlijk.
Elke groep hengelt naar het maximaal aantal toegestane blunders. Dat zijn er zeven, maar pas op, want geen voorrang verlenen tikt al flink door met drie foutpunten.
Starter Jan de Wilde spreekt nog wat geruststellende woorden en daarna is het stuk voor stuk wegwezen en je best doen.
Maandag, dinsdag en woensdag beschenen door een lentezonnetje; donderdag in een dreinende miezerregen die 71 fietsers, 15 controleurs, vijf VVN-ers en 60 notitiepapieren transformeert tot dweil.
Geslaagd… of (nog even) niet 
In totaal verschijnen 343 leerlingen aan de start, kunnen twintig fietsers niet meedoen wegens ziekte of een andere reden, wordt er van 113 scholieren geen enkele fout genoteerd en adviseert VVN twintig herexamens voor hen die tien foutpunten of meer achter hun naam hebben laten schrijven.
Een herkansing is vooral een leermoment met het doel de blijkbaar verloren puntjes weer op de i te krijgen. VVN raadt de leerkracht aan om een extra rondje te fietsen met de kinderen die ziek waren of zichzelf willen verbeteren. Is dit niet te organiseren, adviseert het Thoolse VVN-afdelingsbestuur om een leerzaam halfuurtje met de scholieren te beleggen, bijvoorbeeld met opnieuw gebruik van de fotoserie over de route zoals die aan elke school werd gegeven. Het doel van de Afdeling is nadrukkelijk om alle leerlingen, direct of wat later, met een diploma naar huis te laten gaan. Een positief gevoel over het vak Verkeer, en ‘veilig verkeer’ in het algemeen, lijkt ons een voorwaarde voor een sociaal en veilig gedrag op de weg. Zonder te hoeven kriebelen!

verkeersexamen
verkeersexamen
verkeersexamen
examen
examen
examen
examen
examen
examen
inwendige mens wordt versterkt

Wat speelt er in jouw buurt?