Jubileum en afscheid

Publicatiedatum:

Tijdens de ledenvergadering van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Tholen en Sint Philipsland in De Wellevaete in Sint-Annaland werden twee leden in het zonnetje gezet. Adri Scherpenisse was tijdens coronatijd veertig jaar bestuurslid en Corry Burgers nam afscheid als penningmeester.

Corrie

“Je opgewektheid, je positieve instelling, het nooit klagen maar aanpakken is een inspiratie geweest voor anderen. Je omgang met de jeugd tijdens de schoolpraktijkexamens was een geruststelling voor de kinderen die moesten gaan fietsen.”
 Met die woorden prees voorzitter Jan Oudesluijs Corry Burgers’ betrokkenheid bij de afdeling.

Hecht team

In 1969 was Corry medeoprichtster van de VVN-afdeling in haar woonplaats Sint-Maartensdijk, samen met Henk de Wit, de latere voorzitter van de afdeling Tholen.
De activiteiten in die tijd bestonden voornamelijk uit het organiseren van de verkeersexamens voor de bassischolen in het dorp. In 1993 werden alle afdelingen van binnen de gemeente samengevoegd tot VVN Tholen. Het VVN-bestuur had ineens een formatie waar vele verenigingen tegenwoordig jaloers op zouden zijn”, zei voorzitter Jan Oudesluijs van VVN Tholen in zijn aan Corry gericht woordje. De taken werden vanaf dat moment ook breder opgepakt. Verkeersexamens moesten ineens voor alle scholen binnen de gemeente Tholen worden georganiseerd.” Dat waren opeens twintig scholen. Maar je stond hier gelukkig niet alleen in. Samen met de mannen van toen, en gelukkig zijn ze grotendeels nog actief, waren jullie een hecht team.” Volgens Oudesluijs is het feit dat Corry als enige vrouw in een mannengezelschap als het bestuur van VVN Tholen verkeerde, bijzonder te noemen. “Dat is je goed afgegaan. Je stond je mannetje.”

Naast de schoolexamens werden ook de braderieën een vast onderdeel van VVN Tholen. De afdeling kreeg een eigen caravan ter beschikking waar diverse discussies bij zijn gevoerd over verkeersregels en -situaties. Corry was daar altijd bij. Met haar man Chris ging Corry als vertegenwoordiger van de Thoolse afdeling telkens naar de districtsvergaderingen van VVN.

Corry’s laatste bestuurlijke taak was het penningmeesterschap. Volgens de voorzitter viel daarbij altijd haar nauwkeurigheid op. “Je was heel precies in de afhandeling van de taken die daarbij horen.” Oudesluijs zei dat de Smerdiekse zorgvuldiger werkte dan een paar van de mensen die haar boeken kwamen controleren. “Sommige penningmeesters uit ’hogere’ regionen kwamen dan bij je langs en dat ging niet zoals jij het gewend was.”

Volgens Oudesluijs is een periode als bestuurslid van ruim vijftig jaar een teken van hoe betrokken Corry was.
“Het geeft ook je motivatie aan. Het beoogde doel is minder verkeerslachtoffers, maar met een toename van het verkeer is dat een utopische opgave. Toch zullen we, zoals ook jouw enthousiasme altijd is geweest, met datzelfde enthousiasme blijven werken aan die uitdaging.”

Corry bedankte het bestuur en de VVN-leden voor het vertrouwen dat in haar was gesteld. “Ik heb het met veel plezier gedaan en kijk terug op een prachtige samenwerking.”
Door haar vertrek is VVN Tholen op zoek naar een nieuwe penningmeester.

 

Kinderen van toen

Adri Scherpenisse uit Poortvliet werd in het zonnetje gezet, omdat hij zich ruim veertig jaar heeft ingezet als bestuurslid van VVN Tholen. In coronatijd kon dat niet met de overige leden gevierd worden.
De jaarvergadering werd nu als gelegenheid bij uitstek gezien om het alsnog onder ieders aandacht te brengen.
Sinds 1965 is Adri lid van VVN, vijftien jaar later werd hij bestuurslid van de afdeling Poortvliet-Scherpenisse. Na de samenvoeging van de Thoolse afdelingen in 1993 vormden alle afdelingsbestuurders het nieuwe bestuur van VVN Tholen. Wel werd er één dagelijks bestuur gekozen.
Omdat Adri werkte bij het waterleidingbedrijf Delta, reed hij door de hele gemeente. Op die manier kende hij dan ook veel punten in het verkeer, die volgens hem extra aandacht nodig hadden.
Na jarenlang nauw betrokken te zijn bij het praktisch verkeersexamen, zet hij nog vaak de routes daarvoor uit. “Na al die jaren heb je veel kinderen gezien en daarvan zijn er nu inmiddels volwassen mensen geworden. En die kinderen van toen zien jou nu bijna dagelijks wel je rondje doen ergens binnen de gemeente op je fiets door de polders en over]de dijken”, zei Oudesluijs. Ook zorgt de Poortvlietenaar dat de caravan bij de verkeersexamens en bij de braderieën wordt gebruikt. “In oude verslagen lees ik dat je met name goed overweg kon met de ogentester. Dat is toch specialistisch werk, je moet de juiste instelling van het apparaat weten”, vertelde de voorzitter. De fietskeuringen doet Adri niet alleen op Tholen, regelmatig worden de tweewielers ook in Goes met een deskundig oog bekeken. Om altijd op de hoogte te blijven van mogelijke veranderingen, gaat hij naar alle informatiebijeenkomsten van fietscursussen tot bijscholingen voor ouderen.

fietsenkeuring
Adri tijdens fietsenkeuring

Wat speelt er in jouw buurt?