Inspreektekst VVN Katwijk over voorrang op rotondes

Inspreektekst VVN Katwijk over voorrang op rotondes
Donderdagavond 4 april stond in de Katwijkse gemeenteraad een informatieve
raadscommissie van 20.30 – 21.30 uur op de agenda. Daar werd er gesproken over het al
dan niet wijzigen van de voorrangsregels op de Katwijkse rotondes. Nu is het zo dat in
Katwijk de fietsers niet in de voorrang gaan. Doel van deze informatieve sessie was dat
de raadsleden informatie konden vergaren door o.a. vragen te stellen aan de in- en
meesprekers. Gerard Bol van het bestuur van VVN Katwijk heeft onderstaande tekst
uitgesproken.
 

foto 1

Geachte voorzitter, beste leden van de raadscommissie,
In deze informatieve sessie maak ik namens het bestuur van VVN Katwijk gebruik van de geboden mogelijkheid om in en mee te spreken. Het onderwerp maakt al gedurende vele jaren vele tongen los, live en digitaal. Daarom is het hoog tijd dat deze gemeenteraad over dit dossier op donderdag 16 mei 2024 een besluit gaat nemen. 

Precies één jaar nadat we als bestuur u de visie van VVN Katwijk hebben doen toekomen. Dat is de lijst met tien argumenten voor en tien argumenten tegen de voorrang van fietsers op rotondes. We zijn tot deze opstelling gekomen na het blijven volgen van alle dossierstukken, berichten in de media over gemeentes waar deze voorrangsregeling is aangepast, gesprekken met de Fietsersbond Katwijk, inwoners van Katwijk en Wim Salomons van de VVN landelijk.

Bij alle acties van VVN Katwijk staat de verkeersveiligheid centraal en in het bijzonder die van de fietsers en de voetgangers… de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Uit gehouden onderzoeken blijkt dat bij rotondes waar de fietsers geen voorrang hebben er minder ongelukken plaatsvinden dan bij rotondes waar fietsers wel in de voorrang zitten. 

Maar er zijn ook argumenten te bedenken om fietsers wel in de voorrang te plaatsen. Waar kies je voor bij het innemen van je standpunt, wat vind jij belangrijk?
Dit alles heeft geleid tot onze opstelling van tien ‘plussen’ en tien ‘minnen’. We wensen u als raad alle wijsheid toe bij het te nemen besluit 16 mei.
Als bestuur van VVN Katwijk geven we u, wat de uitkomst ook wordt, twee punten mee. Communiceer duidelijk over het genomen besluit en koppel hieraan tegelijkertijd een gerichte campagne over het gewenste verkeersgedrag op de rotondes.

Ik dank u voor uw aandacht.
VVN Katwijk, 4 april 2024


Ter informatie voor de lezer…
In de raadscommissie van donderdag 18 april zullen deze raadsleden een oordeel moeten uitspreken. Ze gaan na hun ‘verhaal’ met elkaar in debat om mogelijke voorstanders te krijgen voor hun stellingname. Daar hebben de insprekers van 4 april, de Fietsersbond Katwijk, de Fietsersbond Duin- en Bollenstreek en VVN Katwijk, verder geen inbreng meer bij. 
Na de afgelopen informatieve sessie kunnen raadsleden ook nog informatieve vragen stellen aan de ambtelijke organisatie. Uiteindelijk moet het leiden tot een definitieve besluitvorming in de raadsvergadering van donderdag 16 mei. 

 

Wilt u, wil jij, de tien ‘plussen’ en ‘minnen’ van VVN Katwijk m.b.t. de voorrang op de rotondes rustig lezen, klik >hier< dan aan.

Gerard Bol,
Bestuur VVN Katwijk,
Vrijdag 5 april 2024.

Wat speelt er in jouw buurt?