Kinderen veilig vervoeren

Je gaat graag op pad met je kinderen. Een uitstapje samen is altijd leuk! Of je nu de fiets of de auto pakt, of zelfs de brom- of snorfiets neemt, zorg dat je je kind(eren) veilig vervoert.

In de auto

Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Een kind mag dan ook op de voorstoel, maar dat heeft niet de voorkeur. Naast de basisregel is er ook een aantal uitzonderingen. Lees meer daarover op de website van VeiligheidNL.

Op de fiets

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de fiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. In de praktijk komt dit vaak neer op een stoeltje. Meer informatie leest u op de website van VeiligheidNL.

Op de motorfiets

Omdat een motorfietser in het verkeer een stuk kwetsbaarder is dan een automobilist raadt Veilig Verkeer Nederland het vervoer van kleine kinderen op de motor af, ook al staat de wet staat het wel toe. Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd om iemand achterop de motor te vervoeren. Zorg altijd voor een goedgekeurde en passende helm. Ook in een zijspan is het dragen van een helm verplicht. 

Op de brom- of snorfiets

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de bromfiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. In de praktijk komt dit vaak neer op een stoeltje. Zorg altijd voor een goedgekeurde en passende helm.