'Verkeersouder zijn is heel divers'

Elies de Vries
Ureterp

Elies de Vries is verkeersouder bij Christelijke Basisschool de Opdracht in Ureterp. Ze nam het stokje over van de vorige verkeersouder. “Ik vond het wel spannend, want ik wist niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen.” Inmiddels doet ze het al meer dan 3 jaar en zijn twee van haar drie kinderen alweer van school. Het leukste aan verkeersouder zijn? “Dat het zo divers is!”

remwegdemo

Diverse verkeersactiviteiten

Elies pakt verschillende verkeersactiviteiten op. Zo organiseert ze twee keer per jaar een ‘Op voeten en fietsen’-dag. Kinderen die op deze dag lopend of fietsend naar school komen krijgen een lootje waarmee ze kans maken op een appeltaart. 

Ook is er in 2017 een ontwerpwedstrijd uitgezet voor een ‘Tút en derút’-bord. Leerlingen mochten een ‘kiss and ride’-bord ontwerpen. Het winnende bord werd echt gemaakt door de gemeente. De jury bestond uit leerlingen en een leerkracht. Elies nam hiervoor het contact met de gemeente op zich. Ze stemde bijvoorbeeld af wat de eisen voor zo’n bord waren en wanneer het bord gemaakt kon worden.

Verkeersweek

De grootste activiteit die Elies organiseert is de jaarlijkse Verkeersweek in september. Haar eerste Verkeersweek organiseerde ze nog samen met de vorige verkeersouder. Nu doet ze dit alleen. In maart is ze begonnen met de plannen voor de komende editie in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. “Ik probeer dan een bijzonder voertuig langs te laten komen en allerlei verkeersactiviteiten aan te bieden. Zoals een snelheidsmeting, remwegdemonstratie, gordelcontrole, dodehoekdemonstratie en fietscontroles.” De verkeersweek is leerzaam voor de leerlingen, maar ook de volwassenen steken er soms wat van op: “De remwegdemonstratie maakt ook bij ouders en leerkrachten indruk”. 

Verkeersouder
Verkeersouder Elies de Vries: "Zorg dat je een goed netwerk aan partners hebt. Weet wie je kunnen helpen, wie dingen voor je willen doen"

Vrijheid om zelf te plannen

Als verkeersouder is Elies de tussenpersoon voor leerkrachten, de directeur, de gemeente en Veilig Verkeer Nederland. Elies geniet van de vrijheid die ze krijgt bij de organisatie van de verkeersactiviteiten: “De school biedt veel ruimte om de activiteiten vorm te gaan geven. Ik mag zelf plannen hoe de Verkeersweek eruit ziet.” De Opdracht is een grote basisschool met zo’n 300 leerlingen, dus de coördinatie is een flinke klus. Toch verloopt het ieder jaar weer soepel.

Tip van Elies

“Zorg ervoor dat je een goed netwerk aan partners hebt. Veilig Verkeer Nederland is heel laagdrempelig, net zoals de Fietserbond. Weet wie je kunnen assisteren, wie dingen voor je willen doen. En wees op tijd met het voorbereiden.”

Wil je net als Elies ook VVN Verkeersouder worden en leuke verkeersacties doen op de school van jouw kind(eren)? Check hier wat je kunt doen en hoe je je aanmeldt.