Verkeersvragen

Heb je vragen over verkeersregels, het rijbewijs of bijvoorbeeld verkeersonveiligheid? Kijk eens of je antwoord hier tussen staat.  

Veelgestelde verkeersvragen

Ik heb een vraag over het rijbewijs. Waar kan ik terecht?

Je kunt daarvoor terecht op de website www.rijbewijs.nl.

Heb je hiermee geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.

Ik snap een bepaalde verkeerssituatie niet. Waar kan ik terecht?

Je kunt dan terecht bij de wegbeheerder. In principe is Rijkswaterstaat de wegbeheerder van de snelwegen, de provincies voor de provinciale wegen, de gemeenten voor de lokale wegen en de waterschappen voor de waterschapswegen. Er is ook een online kaart waarop alle wegbeheerders met contactinformatie staan.

Leidt de verkeerssituatie ook  tot onveiligheid, dan kun je dit melden op ons Participatiepunt. Wij ondersteunen je dan om de verkeerssituatie veiliger te maken.

Heb je hiermee geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.

Hoe moet ik een kind veilig vervoeren?

In de auto

Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Een kind mag dan ook op de voorstoel, maar dat heeft niet de voorkeur. Naast de basisregel is er ook een aantal uitzonderingen. Lees meer daarover op de website van VeiligheidNL.

Op de fiets

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de fiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. In de praktijk komt dit vaak neer op een stoeltje. Meer informatie lees je op de website van VeiligheidNL.

Op de motorfiets

Omdat een motorfietser in het verkeer een stuk kwetsbaarder is dan een automobilist raadt Veilig Verkeer Nederland het vervoer van kleine kinderen op de motor af, ook al staat de wet staat het wel toe. Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd om iemand achterop de motor te vervoeren. Zorg altijd voor een goedgekeurde en passende helm. Ook in een zijspan is het dragen van een helm verplicht. 

Op de bromfiets

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de bromfiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. In de praktijk komt dit vaak neer op een stoeltje. Zorg altijd voor een goedgekeurde en passende helm.

Op de snorfiets

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de snorfiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. In de praktijk komt dit vaak neer op een stoeltje.

Heb je hiermee geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.

Waar kan ik verkeersonveiligheid melden?

Je kunt de verkeersonveiligheid, of het nu gaat om een verkeerssituatie of om gedrag, melden op ons online participatiepunt. Je vindt daar een heldere instructie over hoe je op een eenvoudige wijze de verkeersonveiligheid aan Veilig Verkeer Nederland kunt doorsturen en de status van je melding kunt volgen.

Op basis van de inhoud van je melding bepaalt onze participatiemedewerker hoe we je verder kunnen ondersteunen om de verkeersonveiligheid te verbeteren. Ook bekijken en adviseren we welke mogelijkheden er zijn om zelf (met de buurt) in actie te komen om zo een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid te kunnen leveren.

Heb je hiermee geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.

Waar vind ik de verkeersregels en de betekenis van verkeersborden?

Die vind je op onze verkeersregelwebsite

Heb je hiermee geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.

Mijn verkeersvraag staat er niet tussen. Hoe kan ik contact opnemen?

Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden? Neem dan contact met ons op of mail naar verkeersvragen@vvn.nl.