Aanleiding
Aanleiding voor de nieuwe wet waren onduidelijke financiële transacties, ondoorzichtige administraties, opdrachten gunnen aan relaties e.d. Om te waarborgen dat verenigingen en stichtingen netjes worden geleid heeft de overheid besloten de regelgeving aan te scherpen door de invoering van de WBTR. De nieuwe wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. De overheid wil met deze wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.
Wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen die op grond van de WBTR worden doorgevoerd zijn:
- Raad van commissarissen: In de wet wordt de mogelijkheid van de instelling van een raad van commissarissen (of een raad van toezicht) nu expliciet genoemd. Dit is niet verplicht maar als een vereniging dat wil dan zijn de regels nu wettelijk vastgelegd.
- Taakvervulling bestuurders en commissarissen: In de wet is nu expliciet opgenomen dat bestuurders en commissarissen zich bij de vervulling van hun taak moeten richten naar het belang van de vereniging of stichting. Dit gold als voor bestuurders en commissarissen van een B.V. of N.V. maar geldt nu dus ook bestuurders en commissarissen van verenigingen en stichtingen.
- Tegenstrijdig belang: Indien er sprake is van een tegenstijdig belang van de verenging of stichting met een van de bestuurders dan mag de geconflicteerde bestuurder of commissaris niet deelnemen aan de beraadslaging of besluitvorming betreffende dat onderwerp. Als hierdoor geen besluit kan worden genomen dan kan de raad van commissarissen of de algemene ledenvergadering het besluit nemen (tenzij de statuten anders bepalen). Ook deze regeling sluit aan bij de bestaande bepalingen die gelden voor een B.V. of N.V.
- Ontstentenis- en beletregeling: De statuten van de vereniging moeten voortaan – net als bij een BV en een NV – een bepaling bevatten waarin staat wat er moet gebeuren in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders (en/of commissarissen). Ontstentenis ziet op de situatie dat een bestuurder defungeert of is ontslagen. Belet ziet op (bijvoorbeeld) langdurige ziekte of schorsing. In de statuten moet dus simpel gezegd worden bepaald wie er beslissingen mag nemen als niemand van het bestuur dat meer kan.
- Aansprakelijkheid in faillissement: Voor bestuurders van verenigingen wordt nu aangesloten bij de regels die voor alle bestuurders van rechtspersonen gelden in faillissement. Bij faillissement kan de curator de bestuurder aansprakelijk stellen voor het tekort in faillissement als het bestuur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld en het aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement.
- Beperking meervoudig stemrecht binnen het bestuur: Het meervoudig stemrecht wordt beperkt. Dit betekent dat een bestuurder van een vereniging niet méér stemmen mag uitbrengen dan de rest van de bestuurders bij elkaar. Op deze manier wordt voorkomen dat één bestuurder alle zeggenschap heeft.
Gevolgen voor Veilig Verkeer Nederland
De wet is van toepassing op het bestuur van de vereniging. Dit is het bestuur zoals genoemd in artikel 2:44 BW. De districts- en afdelingsbesturen vallen niet onder dit wetsartikel.
Daarnaast is met de statutenwijziging van 1 november 2019 geanticipeerd op de nieuwe wetgeving door in art. 18 lid 12 van de statuten een belet en ontstentenis bepaling en in art. 19 lid 8 van de statuten de tegenstrijdig belang regeling op te nemen.
Vragen?
Als je nog vragen hebt over de nieuwe wet dan kan je terecht bij Hermy Grapperhaus, h.grapperhaus@vvn.nl.