Regels voor voorsorteren, afslaan en oversteken op de scootmobiel

Verkeersregels

Wat zijn de regels op een scootmobiel voor voorsorteren, afslaan en oversteken? Je leest het hieronder.

Veilig Verkeer Nederland scootmobiel voorrang voorsorteren afslaan verkeersregels

De regels in het kort

  • Als je op de stoep rijdt, heb je nooit voorrang. Je bent immers ‘maar’ voetganger. In een aantal gevallen mag je wel voorgaan.
  • Bij een zebrapad ga je, net als een voetganger, voor bij het oversteken.
  • Op een voorrangsweg of -kruispunt moeten bestuurders uit de zijwegen voorrang aan jou verlenen. Op een fietspad of rijbaan hangt het af van de plaatselijke situatie.
  • Bij een gelijkwaardige kruising, geef je het verkeer van rechts voorrang. Als je zelf van rechts komt, dan moeten anderen jou voor laten gaan.
  • Of je nu op de stoep, het fietspad of de rijbaan rijdt: rechtdoorgaand verkeer heeft altijd voorrang, dus ook voetgangers. Als je zelf rechtdoor gaat, dan ga je voor op afslaand verkeer. 

Open Wegrijden vanuit een uitrit configuratie-instellingen

Wegrijden vanuit een uitrit

Als bestuurder van een scootmobiel moet je, net als andere weggebruikers, bij het verlaten van een uitrit al het verkeer voor laten gaan. Hieronder lees je hoe je dat veilig doet.

Wil je vanuit een uitrit linksaf slaan, kijk dan goed over je schouder of in je spiegel, doe je richtingaanwijzer aan en kijk links, rechts en nog eens links. Is het veilig om over te steken? Neem dan een ruime bocht naar links en blijft tijdens deze manoeuvre om je heen kijken. Eenmaal links afgeslagen, rij dan zoveel mogelijk rechts op de rijbaan.  

Wil je vanuit een uitrit rechtsaf, dan kijk je weer goed over je schouder of in je spiegel en doe je de richtingaanwijzer aan. Kust veilig? Kijk naar links, rechts en weer links en neem de bocht naar rechts. Blijf tijdens deze manoeuvre om je heen kijken. Eenmaal rechtsaf geslagen, blijf dan zoveel mogelijk rechts op de rijbaan rijden.  

Veilig rechts en links afslaan met je scootmobiel? Dat doe je zo.

Voorsorteren

Om links en rechts af te slaan, kan het nodig zijn om in een opstelvak voor te sorteren. Gebruik bij het voorsorteren de vakken die op het wegdek zijn aangegeven met witte belijning. Je rijdt hier op een fietspad, dus hier volg je de regels die voor een fietser gelden. Wil je linksaf? Kijk dan goed naar het overige verkeer en probeer in de gaten te houden wat er achter je gebeurt. Kijk in je achteruitkijkspiegel of over je linkerschouder om te ziet of er iemand achter je rijdt, zet je richtingaanwijzer aan naar links en pas je snelheid aan. Zodra het kan, neem je een ruime bocht naar links. 

Met je scootmobiel voorsorteren op een fietspad.

Afslaan 

Als je rechtsaf wil afslaan, moet je zoveel mogelijk rechts van de weg gaan rijden. Kijk als het lukt over je rechterschouder en in je spiegel en doe daarna je richtingaanwijzer aan. Zo weten andere weggebruikers wat je wil gaan doen. Kijk goed naar links, rechts en weer naar links, pas je snelheid aan en draai naar rechts.

Als je linksaf wilt slaan, moet je eerst goed over je linkerschouder en in je spiegel kijken of er niemand achter je rijdt. Is de kust veilig? Doe dan je richtingaanwijzer aan, kijkt nogmaals goed naar links, rechts en weer naar links, neem een ruime bocht naar links en pas je snelheid aan zodat je de bocht rustig en veilig kunt nemen.

Links en recht afslaan met je scoormobiel, doe je zo.

Oversteken 

Het is belangrijk goed te oefenen met oversteken. Kijk per situatie of het veilig is om over te steken. Blijf tijdens het oversteken goed om je heen kijken en laat je niet afleiden. Is er een zebrapad? Maak daar dan gebruik van en let er goed op dat alle bestuurders voor je stoppen. Kijk naar links, naar rechts en nog een keer naar links en rij vervolgens in een rechte lijn naar de overkant. Steek je de straat over, schat dan eerst in of er geen verkeer aankomt en of je kunt oversteken. Blijf tijdens het oversteken naar links en naar rechts kijken en hou focus op je eindpunt. 

Veilig oversteken met je scootmobiel.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven rijden met je scootmobiel?

Bekijk Tips en hulpmiddelen of Kennis opfrissen als scootmobielbestuurder!