Manoeuvreren met de scootmobiel

Manoeuvreren met een scootmobiel kan in het begin best lastig zijn. Maar je zult zien, je hebt snel de handigheid te pakken. Het helpt als je de afmeting en de draaicirkel van je scootmobiel goed leert kennen. Hierdoor vormen gebouwen, winkels, liften en drempels geen obstakel meer voor je. We geven je graag wat tips.

Promomaterialen - VVN Opfriscursus Scootmobiel

Draaicirkel 

Om inzicht te krijgen in de draaicirkel van je scootmobiel, is het handig om op een rustige plek, bijvoorbeeld op een parkeerplaats, te oefenen. Draai eens rondjes en rij om een pion of plantenbak heen. Zo krijg je gevoel bij de mogelijkheden van de scootmobiel.  

Winkel of gebouw 

Met je scootmobiel mag je ook gebouwen en winkels betreden. Kijk voordat je naar binnen gaat wel of je hier makkelijk kunt manoeuvreren en schat je breedte goed in. Zet vervolgens, voordat je naar binnen gaat, de scootmobiel in de laagste stand. Rij rustig, wees je bewust van je omgeving en blijf goed om je heen kijken.  

Lift 

Ook als je de lift in wilt, is het goed om je scootmobiel in de laagste stand te hebben staat. Maak alvast een ruime bocht zodat je goed voor de liftingang staat en rustig naar binnen kunt rijden zodra de deuren open gaan. Maak je geen zorgen dat de deuren dichtgaan terwijl je naar binnen rijdt; de sensoren zorgen er automatisch voor dat ze open blijven. Sta je eenmaal in de lift, laat dan je gashendel los. Wil je de lift weer verlaten, zet je de scootmobiel in de achteruit. Je knijpt vervolgens je gashendel rustig in en rijdt rustig achteruit de lift uit. 

Leer met je scootmobiel manoeuvreren in gebouwen, winkels en liften.

Wegrijden en parkeren 

Bij het parkeren van je scootmobiel is het belangrijk dat je goed kunt manoeuvreren, zeker in kleine ruimtes zoals bijvoorbeeld een fietsenstalling. Ook hierbij is het dus belangrijk dat je de breedte kent en de manoeuvres langzaam uitvoert.  

Leuk weetje: Een ouderwetse grijze stoeptegel is 30 cm breed. Zie je 3 stoeptegels tussen twee paaltjes liggen, dan weet je zeker dat je scootmobiel daar past.  

Vooruit een drempel over  

Wanneer je vooruit een drempel over wilt, rij dan langzaam en doseer je snelheid. Zet je scootmobiel dus ook hier in de laagste stand. Op het display zie je een icoontje van een schildpad of slak verschijnen. Schat de situatie goed in en bekijk welke obstakels er zijn. Doordat je langzaam rijdt, zie je niet snel iets over het hoofd. Bovendien heb je meer tijd om te reageren.  

Achteruit een drempel over 

Wanneer je achteruit over een drempel rijdt, doe dat dan ook rustig en zet ook nu je scootmobiel in de laagste stand. Blijf goed om je heen kijken en maak gebruik van je spiegel. Moet je in een bocht achteruit rijden, doseer dan ook het gasgeven, stuur rustig en blijf in je spiegel of over je schouder kijken. Hou je scootmobiel in de laagste stand, knijp je rechter gashendel voorzichtig in, stuur bij en laat je gashendel los. 

Zo ga je drempels over en parkeer je de scootmobiel in kleine ruimtes.

Meer adviezen over veilig en prettig rijden op je scootmobiel? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels of fris je kennis op!