Tips voor de aanschaf van een scootmobiel

Tips en hulpmiddelen

Scootmobielen: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ieder model heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hoe bepaal je nu welke scootmobiel het meest geschikt is voor jou? En waar koop je hem uiteindelijk?

Vrouw in scootmobiel

Welke scootmobiel past bij jou?

Voordat je naar de gemeente of de winkel stapt, helpen de onderstaande vijf punten je alvast op weg. Tip: maak altijd een testrit. Zo ervaar je direct of je lekker zit én of de scootmobiel bij je past.

1. Stevig, opvouwbaar of compact?

Wat het beste bij jou past, hangt af van veel factoren. Ga voor een stevig model met vering als je lichamelijke klachten hebt aan je rug en/of heup, als je langer bent dan 1.90 meter en/of meer dan 130 kilogram weegt. Ook als je wekelijks veel kilometers rijdt, is een robuuster model een goede keuze. Gebruik je de scootmobiel slechts af en toe? Dan is een kleinere, opvouwbare variant een optie. Dit type heeft weinig vering, maar kan mee in de auto. Is comfort én vervoer per auto belangrijk? Kies dan voor een compact model. In beide gevallen is een oprijgoot handig, aangezien het enige kracht vraagt om de scootmobiel(onderdelen) in een auto te tillen.

2. Drie, vier of vijf wielen?

Wat is nu het verschil tussen drie, vier of vijf wielen? Een scootmobiel met drie wielen heeft een kleinere draaicirkel. Dit betekent dat dit model wendbaarder is en relatief licht stuurt. Een variant met vier of vijf wielen heeft een grotere draaicirkel. Dit maakt ze minder wendbaar en de besturing ervan vergt meer kracht. Ben je bang om te kantelen of rijd je vaak over grove, ruwe wegen? Dan is het voor jou wellicht prettiger om te kiezen voor vier of vijf wielen. Let op: een scootmobiel met vier of vijf wielen heeft over het algemeen minder beenruimte dan een met drie wielen.

3. Korte of lange afstanden?

De maximale afstand die een scootmobiel kan rijden, noemen we ook wel de actieradius. Bepaal voor de aankoop hoeveel kilometer jij wilt rijden, zonder de accu op te hoeven laden. Opvouwbare scootmobielen gaan zo'n 10 tot 15 kilometer ver. De andere varianten kunnen, afhankelijk van het model, tussen de 10 tot 78 kilometer afleggen.

4. Hoe snel wil je gaan?

Opvouwbare scootmobielen rijden het langzaamst, met zo'n zes tot acht kilometer per uur. Wil jij bijvoorbeeld graag samen met een fietser op pad? Dan is het handig als je scootmobiel wat sneller gaat. De verschillen onderling variëren. Het merendeel rijdt echter niet harder dan 15 tot 20 kilometer per uur.

5. Binnen of buiten rijden?

Wil je de scootmobiel voornamelijk binnen gebruiken? Dan is een klein, licht model met drie wielen het meest praktisch vanwege de wendbaarheid. Heuvelachtige buitengebieden en oneffen terrein vragen om een steviger type.

Check, check! Stel jezelf ook deze vragen:

  • Voldoe ik aan de zeven punten van de Veilig op wegwijzer?
  • Hoe ver wil ik rijden, ofwel: wat moet de kracht van de accu zijn?
  • Welke eisen stel ik aan de scootmobiel? Denk aan comfort, vering, handbediening, stokhouder, opvouwbaar, enzovoorts.
  • Heb ik een plek waar ik de scootmobiel droog kan parkeren?
  • Kan de scootmobiel hier ook worden opgeladen?
  • Waar kan ik de scootmobiel verzekeren? Dit is namelijk verplicht.
  • In welk type scootmobiel voel ik mij het veiligst?
  • Wil ik een cursus - zoals de VVN Opfriscursus Scootmobiel - volgen om veilig aan het verkeer deel te nemen?

Zelf of via de gemeente

Er zijn verschillende mogelijkheden om een scootmobiel aan te schaffen. Je kunt een scootmobiel zelf kopen, nieuw of tweedehands. Ook kun je een aanvraag doen bij de gemeente, al dan niet met behulp van een persoonsgebonden budget (pgb).

Aankoop via de winkel:

  1. Zoek een leverancier in de buurt.
  2. Geef je reden voor een scootmobiel goed aan.
  3. Laat je goed voorlichten.
  4. Maak een proefrit.
  5. Vraag naar de service.
  6. Informeer naar de retour- of ruilmogelijkheden.
  7. Controleer of je garantie krijgt.

Aanvraag via jouw gemeente:

  1. Neem contact op met de afdeling Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  2. Vraag een keukentafelgesprek aan en bereid dit goed voor. Vraag eventueel een bekende bij dit gesprek.
  3. Geef je reden voor een scootmobiel goed aan: waarom is dit dé oplossing voor jouw vervoersprobleem?
  4. Geef aan wat je vervoerswensen zijn.
  5. Als je een scootmobiel krijgt toegewezen, dan wordt alles via de Wmo geregeld en volgt er een passing door de leverancier.

Aanvraag via een persoonsgebonden budget:

  1. Een persoonsgebonden budget (pgb) is afhankelijk van jouw situatie en de regels van jouw gemeente. Neem hierover contact op met de gemeente.
  2. Doe de aanvraag bij de gemeente.
  3. Krijg je een pgb toegewezen? Volg dat de stappen bij 'Aankoop via de winkel'.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven rijden op je scootmobiel?

Bekijk Kennis opfrissen als scootmobielbestuurder of Verkeersregels voor scootmobielbestuurders!