Gasgeven en remmen met een scootmobiel

Het rijden met een scootmobiel vraagt wat oefening. Zo werkt het gas geven en remmen met een scootmobiel net even anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Wil je rijden, dan knijp je de gashendel in. Wil je stoppen, dan laat je de gashendel los. 

Veilig Verkeer Nederland blijf veilig onderweg scootmobiel gasgeven remmen

Werking gashendel 

De gashendel om vooruit te rijden vind je aan de rechterkant van je scootmobiel. Hou twee vingers aan de hendel en twee vingers achter de hendel. Zo heb je een goede controle want zo je kunt nooit helemaal de gashendel inknijpen.  

Gedoseerd gasgeven 

Het is belangrijk dat je voelt wat er gebeurt als je gas geeft of je gashendel loslaat. Probeer dit uit door gedoseerd gas te geven. Als je wil stoppen, kijk dan altijd eerst om je heen of gebruik je spiegels om te zien wat er gebeurt.

Net even anders, gasgeven en remmen met een scootmobiel.

Noodstop? Gashendel los! 

Om een noodstop te maken is het belangrijk dat je het remmen helemaal onder de knie hebt zodat je ook in nood direct het gashendel loslaat. Maak in deze situatie oogcontact met de persoon en stem af wie voor gaat. 

Achteruitrijden 

Oefen met de scootmobiel op een veilige plaats om in een rechte lijn achteruit te rijden. De gashendel om achteruit te rijden zit aan de linkerkant van je scootmobiel. Kijk bij het achteruitrijden over je schouder of maak actief gebruik van je spiegels. Ook hier geldt; hou twee vingers aan de hendel en twee vingers achter de hendel. Dit voor een goede controle. Als je nu je gashendel heel lichtjes in knijpt, rij je rustig achteruit. Let erop dat je je stuur recht houdt, kijk altijd of de weg achter je vrij en veilig is en hou er rekening mee dat de maximumsnelheid op de stoep 6 km/uur is.

Meer adviezen over veilig en prettig rijden op je scootmobiel? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels of fris je kennis op!