Omgaan met obstakels, ondergronden en hellingen op je scootmobiel

Tips en hulpmiddelen

Rij je met je scootmobiel op de stoep, dan zal je af en toe een vuilnisbak of verlaten fiets tegenkomen. Het is dan van belang dat je weet hoe je veilig om zo’n obstakel heen kunt rijden. Hellingen en schuin oplopende stoepjes zijn er ook. Hoe ga je die veilig op en weer af? We leggen het hier graag uit mét handige video's.

Veilig Verkeer Nederland blijf veilig onderweg scootmobiel obstakels

Obstakels 

Als je met je scootmobiel over de stoep rijdt, dan neem je de rol van voetganger aan. Op de stoep staan vaak obstakels. Daar wil je natuurlijk veilig langs rijden, zonder iets of iemand te raken. Het is dan belangrijk dat je de maten van je scootmobiel kent en zo een goede inschatting kunt maken. Kijk altijd ver vooruit zodat je weet wat er aan gaat komen. Zie je een vuilnisbak of een ander obstakel staan, mindert dan op tijd vaart, kijk in je spiegel en rij om de vuilnisbak heen. Stel, je rijdt met maximaal 6 km/uur over de stoep door een winkelcentrum en je komt daar een reclamebord tegen. Kijk goed om je heen, hou rekening met de voetgangers en kijk over je schouders en in de spiegel. Neem gas terug en rij om het bord heen. Passeer je een auto, hou dan een armlengte afstand van de auto. 

Obstakels op de stoep en in winkelcentra. 

Plotseling uitwijken 

Stel, je rijdt met gepaste snelheid, aan de rechterkant van de straat. Je kijkt goed om je heen en regelmatig in je spiegel. Plotseling steken twee mensen over. Minder dan gelijk vaart en kijk in je spiegel om te zien of je uit kunt wijken. Blijf ondertussen goed de omgeving in de gaten houden. Ga na het uitwijken weer terug naar de rechterkant van de straat. 

Met de scootmobiel om obstakels heen en veilig uitwijkmanoeuvres. 

Stoep of helling oprijden  

In iedere verkeerssituatie kom je wel een helling tegen. Deze zijn goed te nemen met de juiste techniek. Zorg dat je haaks voor de stoep of helling staat. Dit zodat je de helling recht op- en af kunt rijden. Zo voorkom je dat je uit balans raakt. Zorg ervoor dat de achterwielen altijd tegelijk de stoep of helling op- en afgaan. Geef bij het oprijden van de stoep wat gas bij.  

Op een helling stoppen 

Op een helling stoppen vraagt meer aandacht dan op een vlakke weg. Laat de gashendel los zoals je gewend bent. Ook op een helling blijft je scootmobiel stilstaan. Blijf controleren of er iets of iemand achter je staat door je spiegel te gebruiken. 

Stoep of helling afrijden 

Rij je een helling af, dan is het belangrijk om het gas goed te doseren. Rij rustig en blijf goed om je heen kijken. Wil je na de helling afslaan? Gebruik dan, voordat je de bocht neemt, je spiegel om te zien wat er achter je gebeurt en zet je richtingaanwijzer aan. Zo kunnen andere weggebruikers ook zien wat je van plan bent. 

Zo rij je veilig een stoep of helling op en weer af.  

Verschillende ondergronden 

Tijdens het rijden met je scootmobiel kom je verschillende ondergronden tegen zoals bijvoorbeeld losliggende klinkers of gaten in de weg. Probeer zo goed mogelijk in te schatten wat de ondergrond met je scootmobiel doet en welke invloed dit heeft. Hou je snelheid laag zodat je tijdig kunt anticiperen op gaten, kuilen of misschien wel een spoorwegovergang.

Tijdens de rit met je scootmobiel kan je verschillende ondergronden tegenkomen. 

Meer adviezen over veilig en prettig blijven rijden op je scootmobiel?

Bekijk Kennis opfrissen als scootmobielbestuurder of Verkeersregels!