Het openbaar vervoer is een goed alternatief als je andere vervoermiddelen niet meer prettig vindt. Er zijn verschillende opties en voor senioren zijn er allerlei kortingen. Of maak gebruik van een (regio)taxi. Misschien heb je hiervoor wel recht op korting vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Korting bij bus, tram en metro
Het openbaar vervoer kent verschillende vormen van seniorenkorting. Volgens 9292, krijg je vanaf 65 jaar altijd 34% korting als je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo met bus, tram of metro reist. Deze seniorenkorting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. De korting gaat in vanaf de dag dat je je 65 bent geworden. Ook hebben veel OV-bedrijven reisproducten speciaal voor ouderen. Hiermee reis je tegen een voordeliger tarief.
OV-chipkaart, hoe werkt het eigenlijk?
Wil je reizen met het openbaar vervoer, dan heb je een OV-chipkaart nodig. Ben je er onbekend mee of heb je er nog vragen over? Er is een handige website waar je alle antwoorden vindt. Je kunt hier ook online oefenen met het reizen met een OV-chipkaart.
OV-begeleiderskaart
Woon je in Nederland en kun je niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Vraag dan een OV-Begeleiderskaart aan voor openbare trein-, bus-, metro- en tramdiensten. Met deze kaart reist één begeleider gratis met je mee. Je begeleider kan per keer verschillen, want de kaart staat op jouw naam. Bij de OV-begeleiderskaart ontvang je ook een Toegangspas Begeleider. Hiermee kan jouw begeleider poortjes openen van de GVB, de RET en NS. Maar je begeleider kan met deze pas niet reizen, daarvoor is ook een geldige OV-Begeleiderskaart nodig.
NS-treinreizen met een functiebeperking
Wil je met de NS reizen maar ben je minder goed te been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten aan die helpen bij de treinreis en op het station. Je kunt ook NS reisassistentie aanvragen.
Regiotaxi
In vrijwel elke regio kun je gebruik maken van de regiotaxi. Handig als je niet goed ter been bent en ergens naartoe moet waar het openbaar vervoer niet vlakbij stopt. Of als je een rolstoeltaxi nodig hebt. Er is geen dienstregeling voor, deze taxi werkt op basis van aanmeldingen. Meestal is het een busje dat verschillende ritjes van mensen combineert. De kosten liggen tussen de prijzen van het openbaar vervoer en een taxi in. De regiotaxi wordt ook vaak gecombineerd met Wmo-vervoer (Wet maatschappelijke ondersteuning). Je betaalt dan een eigen bijdrage per rit. Deze bijdrage verschilt per gemeente. Neem contact op met de afdeling Wmo van jouw gemeente als je wilt weten wat de regiotaxi voor jou kan betekenen.
Valys
Naast de regiotaxi is er ook Valys, voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit is taxivervoer voor ritjes buiten de regio (vanaf 25 kilometer van je woonadres). De taxi brengt je tegen een aantrekkelijk tarief van deur tot deur. Om er gebruik van te kunnen maken heb je een Valyspas nodig. Deze kun je onder meer aanvragen als je recht hebt op vervoersvoorziening via de Wmo. Soms word een rit gecombineerd met iemand anders. Bij Valys kun je de taxi ook combineren met de trein. Ontdek of je ook met Valys reizen kan!
Taxi
De taxi is individueel vervoer die je van deur tot deur brengt. Op verzoek kan ook een rolstoeltaxi worden ingezet, waarbij je in de rolstoel kunt blijven zitten.